Weergaloos Cruijff en energiek Ziyech tegen FC Utrecht

1970: Cruijff en Swart vernederen Utrecht
Het is 13 december 1970. Ajax speelt zijn eerste thuiswedstrijd tegen FC Utrecht, de club die dat jaar werd opgericht uit de fusie tussen DOS, Elinkwijk en Velox. Creëer optimisme in de kathedraalstad. Maar liefst zevenduizend Utrechtse fans reizen af ​​naar De Meer, maar keren na een ruwe ontwaking al snel weer huiswaarts.

Het wordt de dag van Johan Cruijff en Sjaak Swart. Beide Ajacieden scoorden een heuse hattrick en zetten de gasten genadeloos op de plank. De Amsterdammers scoorden in de eerste helft al vijf doelpunten. Met het laatste fluitsignaal van scheidsrechter Henk Pijper luidt de stand 7-1.

Veelzeggend is de volgende passage uit NRC Handelsblad: ‘Er zaten veel gaten in de verdediging van Utrecht. In alle soorten, maten en gewichten. Zelfs een in gaten gespecialiseerde classificatiemachine zou de gang van zaken in deze scheve wedstrijd tussen Ajax en Utrecht met grote moeite hebben gevolgd.’

Vooral Cruijff rent op indrukwekkende wijze het veld op en verstoort de Utrechtse verdediging. Zijn directe markering is Co Adriaanse, die ruim dertig jaar later trainer van Ajax werd. Deze zondag verlaat de Amsterdammer teleurgesteld het veld.

Adriaanse over de grote nederlaag: “Als ze je overal passeren, denk je: kan ik iets doen? Je hebt jezelf zo vaak in verlegenheid gebracht. We waren volledig overweldigd. “Na zo’n ramp zou je het liefst stoppen met voetballen.”

Het einde van het seizoen is bekend. Ajax eindigt tweede in de Eredivisie achter Feyenoord, maar wint wel de Europa Cup 1.

Aanbevolen

Speel in maart ook in onze Ajax Life Pool!

2019: Ziyech loodst Ajax onofficieel naar de landstitel
Het is zondag 12 mei 2019. Ajax heeft zojuist vier dagen van rouw achter de rug. Na een krachtige campagne in de Champions League valt uiterst pijnlijk het doek voor de halve finales. Hoe gaat de ploeg van Erik ten Hag om met deze harde klap?

We moeten tegen Utrecht een resultaat halen zodat de landstitel niet op het laatste moment uit onze handen glipt. Toen Othman Boussaid de bezoekers na een minuut op voorsprong zette, hield Amsterdam de adem in. Het zal niet gebeuren, toch?

Het jonge Ajax doet het echter heel goed. Geïnspireerd door een Hakim Ziyech met ongekende energie wordt er voor rust orde op zaken gesteld. Klaas Jan Huntelaar en Donny van de Beek hebben gelijk. In de tweede helft maakt Dusan Tadic het karwei af met twee doelpunten: 4-1.

De aanvoerder van Ajax scoorde in tien thuiswedstrijden op rij en bracht zijn seizoenstotaal op 26 doelpunten. We hadden zijn naam ook boven dit stuk kunnen zetten, maar de manier waarop Ziyech zich als teamspeler manifesteert is nog opvallender.

Als het laatste fluitsignaal klinkt in de Johan Cruijff Arena, zijn er nog een paar minuten te spelen in Alkmaar. PSV gaat tegen AZ strijden om hun laatste kans op de landstitel. De Ajax-spelers blijven op het veld en kijken op de stadionschermen toe hoe hun rivaal met 1-0 verliest.

Er wordt spontaan een feest georganiseerd. Eerst op het veld, daarna op het Arena Deck. Ajax is onofficieel kampioen. Drie dagen later werd de titel officieel bezegeld tijdens een bezoek aan De Graafschap. Een collectief kampioenschap, maar Ziyech blinkt uit in deze wedstrijd.

Hij viert het uitbundig met zijn collega’s en volgers. Ziyech, de spelmaker die vervolgens voor het tweede seizoen op rij door het publiek werd verkozen tot Ajacied van het Jaar.