Steijn weet hoe het is om weer te scoren en loodst FC Twente naar de overwinning op Go Ahead

Sem Steijn viert de 2-0.

Voetbal

FC Twente wiste de slechte smaak van de 1-0-nederlaag van zondag tegen FC Utrecht uit met een overtuigende overwinning op Go Ahead Eagles. De Premier League-nummer drie versloeg de nummer zes met 3-0, mede dankzij twee doelpunten van Sem Steijn, die in 2024 nog droog stond.

De wedstrijd bij Grolsch Veste was een bijzondere wedstrijd voor jeugdvrienden Joseph Oosting en René Hake, die nu als coaches tegenover elkaar staan ​​in de Overijsselse derby, terwijl Oosting in het verleden de assistent van Hake was, toen beiden op de loonlijst stonden van FC Emmen.

Wat FC Twente zonder de geblesseerde middenvelder Carel Eiting een week geleden de hele wedstrijd tegen FC Utrecht niet kon, gebeurde nu in de twaalfde minuut: scoren.

Daan Rots verstoorde met succes de aanvalsopbouw van Go Ahead, waardoor rechtsback Joshua Brenet balbezit kon nemen. Sem Steijn bediende hem passend, waarna de aanvallende middenvelder de bal met de rechtervoet achter Eagles-doelman Jeffrey de Lange dichtsloeg. Het was het elfde doelpunt dit seizoen voor Steijn, die zes wedstrijden niet had gescoord.

Steijn had weer zin om te scoren. In de 36e minuut scoorde hij de tweede van de middag. Linksback Gijs Smal maakte een voorzet vanaf links, waarna Steijn de bal wonderwel met zijn linkervoet binnenschoot.

Go Ahead, al vijf wedstrijden puntloos, bood in de eerste helft weinig terug. De verrassing van dit seizoen in de Premier League leverde nauwelijks kansen op en ook na rust bleef het spel van de ploeg van Hake matig.

De IJslander Willum Willumsson, doorgaans de hefboom voor Deventers, die terugkeerde na een schorsing van twee wedstrijden, kon daar niets aan veranderen.

Willum Willumsson in duel met Sem Steijn.

Steijn kreeg in de 53e minuut een goede kans op zijn derde doelpunt, maar kopte een voorzet van de Tsjech Michal Sadilek naast. Drie minuten later schoot hij in veelbelovende positie voorbij.

In de 60e was de stand nog 3-0. Een hoekschop vanaf links, genomen door Michel Vlap, werd op de eerste paal gekopt door Brenet, die een goede wedstrijd beloonde met zijn eerste doelpunt van het seizoen.

Invaller Finn Stokkers miste zes minuten later een grote kans om er 3-1 van te maken en op de een of andere manier de eer van de Eagles te redden. De aanvaller stond oog in oog met Lars Unnerstall, maar slaagde er niet in de bal langs de Twentse doelman te passeren. Ook Bas Kuipers slaagde daar tien minuten voor tijd niet in.

Hete adem in de nek

De 3-1 overwinning zorgt ervoor dat FC Twente stevig op de derde plaats blijft staan. Door de nederlaag voelt Go Ahead nu de hete adem in de nek van NEC en FC Utrecht, die respectievelijk één en twee punten minder staan.

Voor aanvang van de wedstrijd was er een minuut lang groot applaus, als eerbetoon aan Jan Sørensen. De Deense middenvelder, die in de jaren tachtig uitgroeide tot favoriet bij FC Twente, overleed afgelopen maandag op 68-jarige leeftijd.