Heracles verliest nipt van het dominante FC Utrecht – Heracles

Vrijdag 23 februari 2024

In Galgenwaard wist Heracles lang stand te houden tegen FC Utrecht. In de slotfase wist hij zelfs nog enkele kansen te creëren. Maar uiteindelijk moesten ze buigen na een doelpunt van Victor Jensen in de 79e minuut, waarmee de hoop op een punt tegen FC Utrecht vervloog. Maar gezien de dominantie van de Utrechters was het resultaat meer dan terecht en zeker geen verrassing.

Bijna geen bezittingen
Coach Erwin van de Looi zette tegen FC Utrecht opnieuw een vijfmansverdediging op. Het was de bedoeling dat Oppegard en Wieckhof naar het midden van het veld zouden verhuizen als ze balbezit hadden. Heracles had in de eerste helft echter nauwelijks balbezit tegen FC Utrecht, dat al veertien keer op rij won, de laatste keer tegen FC Twente in Enschede.

gevaarlijke situaties
Ook zonder de geblesseerde Taylor Booth viel FC Utrecht vanaf het begin voor eigen publiek aan en zette Heracles stevig onder druk. In de 11e minuut kreeg Hidde ter Avest zijn eerste kans, maar hij schoot naast. De daaropvolgende hoekschop zorgde voor een uitzichtloze situatie, omdat Heracles de bal niet van richting kon veranderen. De bal van Sam Lammers uit de scrimmagelijn ging net naast het doel van Brouwer. Vooral Brian van Keersmaecker had grote moeite met ster Sam Lammers. Ook Jetro Willems kon de voortdurend achtervolgende Utrechters niet bijhouden en het eerste halfuur werd vooral op de helft van Heracles doorgebracht.

Oververhitte stadionverlichting
De inwoners van Almelo konden even op adem komen toen scheidsrechter Jochem Kamphuis de wedstrijd moest staken vanwege de oververhitte stadionverlichting boven Bunnikside. Dit gaf Erwin van de Looi de gelegenheid nieuwe instructies aan zijn mannen te geven.

Brouwer met een vuist

Kort na de onderbreking hield Michael Brouwer Heracles na een hoekschop opnieuw op de been, door een schot van Sam Lammers buiten zijn doel weg te stompen. Mede dankzij het goede keeperswerk wist Heracles op miraculeuze wijze de rust in te gaan met een 0 – 0 voorsprong, ongetwijfeld tot grote ergernis van Rons Jans en zijn mannen.

Geen voetbal van hoge kwaliteit.
Na rust probeerde FC Utrecht de aanvalsgolf voort te zetten, maar dat ging moeizaam. De stortregens maakten kwalitatief hoogstaand voetbal niet mogelijk. Nadat Van de Looi Jordy Bruijn verving door de meer defensieve Marko Vejinovic, kwam Heracles meer in de wedstrijd en verscheen Mario Engels af en toe zelfs gevaarlijk voor FC Utrecht-doelman Mattijs Branderhorst.

Brouwer toch verslagen
Rons Jans moest noodgedwongen ingrijpen en verving Marouan Azarkan en Jens Toornstra door Victor Jensen en Jeppe Okkels. Maar ook voor Utrecht hebben zij nog geen verschil kunnen maken. Maar met nog een kwartier te gaan wist Jensen op aangeven van El Karouani de bal achter Michael Brouwer te leggen. Even eerder had Van de Looi Wieckhof vervangen door nieuwe aanwinst Kelvin Leerdam, die debuteerde.

Direct naast het bericht
Na de goal schakelde Van de Looi ook Mohammed Sankoh en Sem Scheperman in voor Willems en Engels. Sankoh was net het veld betreden toen hij een geweldige kans kreeg. Hij kwam voor op zijn man, maar zijn schot ging een meter naast. Even later verscheen Ajdin Hrustic voor het Utrechtse doel. Maar hij schoot ook net voorbij de paal. FC Utrecht wist vervolgens de wedstrijd rustig af te werken en boekte daarmee de vijftiende overwinning op rij tegen Heracles. Voor Heracles zijn de druiven zuur. In de strijd om de rechtshandhaving kan hij wel een punt gebruiken.

Scheidsrechter Jochem Kamhuis waarschuwde Toornstra, El Karouani, Van der Hoorn, Sonnenberg en Vejinovic. Laatstgenoemde stond op scherp en krijgt volgende week een sanctie tegen Almere City.