Van de Zandschulp overdondert in Qatar: eerst strafschop, dan nederlaag

Apotheek Zandschulp

Sport

Botic van de Zandschulp overleefde de eerste ronde van de Qatar Open niet. De 28-jarige Nederlandse tennisser versloeg de Fransman Gaël Monfils in twee sets op het ATP-toernooi in Doha: 6-1, 7-6 (9).

Nieuwsgierig het achttiende punt van de tiebreak van de tweede set. Nadat Van de Zandschulp een 9-8 voorsprong had genomen, sloeg hij de bal met geweld in, wat een strafpunt opleverde en de stand op 9-9 bracht. Het was illustratief voor de frustratie van de Nederlander, die al vroeg in de set een racket brak.

Van de Zandschulp speelde afgelopen zondag in Ahoy in Rotterdam, waar hij samen met Robin Haase verloor in de finale van het herendubbel van het ABN Amro Open.

Monfils stond in 2016 kort op de zesde plek op de wereldranglijst, maar de 37-jarige veteraan is inmiddels gezakt naar de 68e plek, twee plaatsen boven Van de Zandschulp. Beiden verloren vorige week in Rotterdam van Jannik Sinner en Monfils wist alsnog een set af te pakken van de winnaar van het Italiaanse toernooi.

Onnodige fouten

De wedstrijd in Doha begon niet goed voor Van de Zandschulp. Monfils brak meteen de eerste servicegame van de Nederlander, die vervolgens door onnodige fouten twee breakkansen miste op de opslag van de Fransman. Ook de tweede service van Van de Zandschulp werd gemist, waarna Monfils de eerste set eenvoudig met 6-1 pakte.

In de tweede set kreeg Van de Zandschulp meer controle over zijn eigen spel en wist hij zijn opslag vast te houden. Door de opslag van Monfils in de zesde game te breken, nam hij een 5-2 voorsprong.

Gaël Monfils

De Nederlander verspeelde vervolgens zes setpunten, waardoor de Fransman terug kon komen van een 6-6 achterstand. Bij 6-3 in de tiebreak kreeg Monfils drie matchpunten. De Nederlander overleefde ze alle drie en kreeg twee setpunten, maar de tiebreak ging toch met 11-9 naar de Fransman, die de tweede set en de partij won.

Annulering van Griekse nummers

Eerder vandaag stopte Tallon Greekpoor in de laatste minuut van zijn wedstrijd in de eerste ronde tegen de Fransman Hugo Grenier. Hij is nog niet volledig hersteld van zijn zware week op het ABN Amro Open, waar hij de halve finale bereikte, en kampt met lage rugklachten.

Na het ABN Amro Open liet toernooidirecteur en oud-tennisser Richard Krajicek zijn licht schijnen op Tallon Greekpoor en Botic van de Zandschulp.

Krajicek: ‘Griekspoor en Van de Zandschulp kunnen elkaar helpen’