Wieffer loodst Feyenoord naar de tien van RKC Waalwijk in de finale

Hiermee verstevigt Feyenoord zijn positie op de tweede plaats in de Eredivisie verder, met een nieuwe voorsprong van 8 punten op het als derde geplaatste FC Twente. De Rotterdammers reizen met een overwinning op zak af naar AS Roma, waar donderdag de beslissende terugwedstrijd begint met een stand van 1-1 om de achtste finales van de Europa League te bereiken.

Vaessen groeit en wordt rood.

Coach Arne Slot staat weer meer open voor zijn spelers. Santiago Giménez, Lutsharel Geertruida en Quinten Timber keerden terug naar de basiself. In de eerste fase van de wedstrijd speelde RKC-doelman Etienne Vaessen een hoofdrol. In de 5e minuut leek hij kansloos tegen het schot van Santiago Giménez, maar hij zag hoe zijn teamgenoot Dario van den Buijs vlak voor de doellijn stopte. Vaessen voorkwam vervolgens met een reeks indrukwekkende reflexen het eerste doelpunt van Geertruida, Yankuba Minteh en Calvin Stengs.

Vaessen groeide in de wedstrijd, totdat Stengs in de 35e minuut naar hem toe dribbelde.De RKC-doelman kwam uit zijn eigen gebied en stelde zich zoveel mogelijk open. Stengs schoot de bal in het bovenste deel van zijn rechterarm en scheidsrechter Martin van den Kerkhof toonde onmiddellijk de rode kaart.

Het leek erop dat Vaessen de bal in zijn arm voor de borst ontving. En de videoscheidsrechter keek geruime tijd uit naar een mogelijke overtreding van Minteh op RKC-aanvaller Chris Lokesa. Maar uiteindelijk besloot hij dat hij terecht de rode kaart had gekregen.

Laatste fase

Met één man achterstand kreeg RKC in de slotfase van de eerste helft nog een grote kans. Maar David Min miste voor het open doel. Slot voegde na rust een tweede spits aan zijn ploeg toe, Ayase Ueda. Niet de Japanner, maar Luka Ivanusec leek zijn velddominantie eindelijk in een doelpunt te vertalen. Maar daar was weer Van den Buijs, die net op tijd aan de bal ontsnapte.

Ook Dávid Hancko scoorde niet. Jeroen Houwen, die Vaessen verving, werkte de bal na een prachtige zweefsprong uit zijn doel. Uiteindelijk zorgde Wieffer met een gewaagde kopbal langs veel RKC-verdedigers voor verlichting.