Sinner maakt zijn rol als favoriet in Ahoy waar en wint het ABN AMRO Open

De Italiaanse tennisser Jannik Sinner vervulde zijn rol als favoriet tijdens de 51e editie van het ABN AMRO Open. De nummer 4 van de wereld was in een uitverkocht Ahoy met 7-5 en 6-4 te sterk voor de Australiër Alex de Minaur, elfde op de wereldranglijst.

De finale duurde 2 uur en 5 minuten. Sinner profiteerde van zijn eerste matchpoint met een sterke opslag, te krachtig voor De Minaur.

Sinner kreeg de eerste break van de wedstrijd en serveerde bij 5-4 voor de eerste set. De Minaur wist zich echter te herstellen, maar moest daarna opnieuw zijn servicegame opgeven. Bij zijn tweede poging eindigde Sinner.

Ook in de tweede set was het Sinner die de eerste break afdwong. Opnieuw maakte de taaie De Minaur gelijk, maar bij 3-3 gaf hij opnieuw achteloos zijn servicegame op. Bij 5-4 rondde Sinner overtuigend af en verdiende zijn eerste matchpunt.

Het was de zevende ontmoeting tussen Sinner en De Minaur en de Australiër versloeg nog nooit de Italiaan.

Sinner liet deze week slechts één set achter in vijf wedstrijden. Alleen tegen de Fransman Gaël Monfils had hij drie sets nodig om te winnen. In de aanloop naar het toernooi bestond er enige onzekerheid of Sinner naar Rotterdam zou afreizen. Na het winnen van de titel trok hij zich terug uit het toernooi in Marseille. De Italiaan arriveerde echter de vrijdag voor het toernooi in Rotterdam.

Sinner is de opvolger van de Rus Daniil Medvedev, van wie hij vorig jaar in de eindstrijd in drie sets verloor. Medvedev trok zich dit jaar terug uit het belangrijkste tennistoernooi van Nederland. Omdat Medvedev niet speelde en Sinner het toernooi won, is Sinner vanaf maandag nummer 3 van de wereld. Medvedev staat dan vierde.

De 22-jarige Sinner, die zaterdagavond Tallon Greek Spoor in de halve finale versloeg, blijft dit jaar ongeslagen. Vorige maand won ze op de Australian Open haar eerste Grand Slam-titel.

Het was voor het eerst sinds 2018 dat de nummer 1 van de plaatsingslijst het toernooi wist te winnen. Zes jaar geleden won Roger Federer het toernooi in Rotterdam. De Zwitser herwon vervolgens de nummer 1-plek op de wereldranglijst.

De finale in Ahoy wordt traditioneel bijgewoond door veel prominenten uit de sportwereld. Zondag zat onder meer Louis van Gaal in de VIP-boxen.