Jans schaadt oud-ploeg Twente en vestigt clubrecord met overwinning in Utrecht

FC Utrecht viert het doelpunt van Jens Toornstra

Voetbal

FC Utrecht-coach Ron Jans vierde zijn rentree bij de Grolsch Veste met een 1-0 overwinning op zijn oude ploeg FC Twente. Jans was de afgelopen drie seizoenen hoofdtrainer van Enschede.

Door de overwinning is FC Utrecht in veertien wedstrijden ongeslagen in de Eredivisie, een clubrecord. In het seizoen 1990/1991 bleef de ploeg van Cathedral City dertien wedstrijden op rij ongeslagen.

Voor Twente betekent de nederlaag dat Feyenoord vandaag een belangrijke stap kan zetten in de strijd om de tweede plek in de Eredivisie. Een plek die recht geeft op automatische deelname aan de Champions League.

De Rotterdammers hebben nog vijf punten en spelen om 16.45 uur thuis tegen RKC Waalwijk. Utrecht is twee plaatsen gestegen en staat nu negende in de Eredivisie.

Utrecht begint sterk

Terwijl Twente doorgaans furieus aan de thuiswedstrijden begint, wist Utrecht die actiedrift in de beginfase redelijk te beteugelen. De eerste grote kans was zelfs voor de bezoekers die flink druk zetten.

Na een prachtige pass van Sam Lammers kreeg Jens Toornstra de uitgelezen mogelijkheid om te schieten, maar zijn schot van enkele meters verderop ging naast het doel.

Het bleek het begin van enkele spetterende minuten, want aan de andere kant was het Ricky van Wolfswinkel die ook bijna het eerste doelpunt scoorde.

Van Wolfswinkel sluit het doel

Na een goede run van Younes Taha, als vervanger van de zieke Daan Rots, belandde de bal voor de voeten van de Twentse spits. Met een katachtige reflex schoot Utrecht-doelman Mattijs Branderhorst de bal binnen. Kort daarna kreeg Sem Steijn een nog grotere kans, maar voor Branderhorst schoot hij naast.

Toornstra uit wraak

Een paar minuten later gebeurde het opnieuw. Souffian El Karouani stuurde een fraaie voorzet binnen die Toornstra over de bal passeerde. Omdat de Twentse verdediging de bal niet weg kon werken kreeg de middenvelder een herkansing. Met een verschrikkelijk langzaam maar goed geplaatst schot versloeg hij doelman Lars Unnerstall en scoorde de 0-1-tussenstand.

Vlak voor rust nam Twente meer controle over de wedstrijd en dat leverde een aantal mooie kansen op. Van Wolfswinkel (tegen het lichaam van El Karouani) en Carel Eiting (afgebogen schot) slaagden er echter niet in het doel te vinden.

Ron Jans en Joseph Oosting voor de wedstrijd tussen FC Twente en FC Utrecht

Na de pauze gebeurde er niet veel totdat de winteraanwinst Myron Boadu Twente verving. De van AS Monaco afkomstige aanvaller scoorde wonderwel met een bal achter zijn steunbeen, al werd het doelpunt afgekeurd wegens buitenspel.

Even later maakte Boadu zich los in het strafschopgebied, waardoor hij een vrije trap kreeg, maar hij raakte de bal verkeerd en schoot naast.

De wedstrijd ging door tot het einde en beide teams presenteerden de ene fout na de andere voor het publiek. Grote kansen waren er niet meer, waardoor Jans, die door veel Tukkers hard op de schouders was geraakt, zijn voormalige ploeg flink beschadigde.