ADO Den Haag heeft met Willem II niet genoeg in Tilburg

ADO Den Haag keek in zestien minuten tegen een 2-0 achterstand aan tegen koploper Willem II. De ploeg van Darije Kalezic mocht er niet over klagen dat ze met die score de rust hadden bereikt. ADO Den Haag kwam na rust (te laat) weer op 2-1 voorsprong, maar verdiende gezien de tweede helft zeker een gelijkspel.

Tekst: Ton Beije

Kalezic had voor deze wedstrijd één wijziging doorgevoerd. Joel Ideho was afwezig vanwege een blessure en Alex Schalk startte voor hem. De bezoekers begonnen niet slecht en combineerden goed. De eerste echte kans kwam echter van de andere kant en het betekende ook het eerste doelpunt. Meerveld versloeg met gemak Justin Ché op links. Toen ook Kürsad Sürmeli zijn been ophief, vond Meerveld met een trefzeker schot het Haagse net: 1-0.

Teleurstelling

Kort daarna kreeg ADO Den Haag opnieuw een tegenslag te verwerken. Justin Ché probeerde te goed op de flank te acteren, gleed uit en verloor de bal. Willem II kon opschuiven en Jesse Bosch speelde centraal. Nadat hij de bal opnieuw zorgvuldig onder controle had, liet hij doelman Nick Marsman opnieuw kansloos met een daverend schot: 2-0.

Vrede

In die fase had ADO Den Haag het niet makkelijk en had Willem II de wedstrijd simpelweg definitief kunnen beslissen. Doelman Marsman redde één keer, daarna werd de bal vlak voor de lijn weggewerkt en ook een gevaarlijke kopbal van de Tilburgers ging naast het Haagse doel. De 2-0 bleef in de eerste helft staan ​​en Kalezic kon tijdens de rust orde op zaken stellen.

Vervangingen

De Haagse oefenmeester voerde direct na rust twee wijzigingen door. Justin Ché bleef achter in de kleedkamer en Timothy Dereijck (foto) Hij kwam binnen en nam een ​​plek in het centrum in voor Tyrese Asante, die verdedigend op rechts speelde. Ook voor Alex Schalk was het voorbij en Jerry van Wolfgang kwam hem halen. ADO Den Haag combineerde na rust uitstekend en hield de bal goed in de ploeg. Ook in dat tweede bedrijf hadden de bezoekers het grootste balbezit. Ze probeerden gevaarlijk te zijn op de vleugels, zowel links als rechts. Verdedigend had ADO Den Haag – met een sterke Derijck – alles onder controle. Willem II moest vaak terugkeren. Grote kansen bleven er echter uit voor ADO Den Haag en naarmate de tijd verstreek bleef het scorebord die hatelijke 2-0 tonen.

Kruispunt

Vaak waren het echter vrouwen en kinderen die als eersten het strafschopgebied van Willem II betreden. Het bod van Jerry van Wolgang werd geblokt en de aankomende Matteo Waem kopte de bal uit die hoekschop over het Tilburgse doel. Na een afgekeurde aanval kreeg Kürsad Sürmeli plotseling de bal in zijn schoen. De bal ging via een verdediger over het doel, een schot dat meer verdiende. De kopbal van Dereijck werd bij de eerste paal gered door doelman Joshua Smits, die de bal eveneens knap uit de voorzet wegwerkte. Het ging op dat moment niet zo goed met de bezoekers.

Alles of niets

Met nog ruim een ​​kwartier te gaan voerde Kalezic in het Haagse kwart nog drie wissels door. Silvinho Esajas, Dhoraso Klas en Mail Sellouki kwamen het speelveld binnen en Bart van Hintum, Tyrese Asante en Jari Vlak vertrokken. Met nog vijf minuten te gaan kopte Timothy Derijck de stand met 2-1 langs doelman Smits. ADO Den Haag deed zijn best, speelde alles of niets en verdiende op dat moment zeker het gelijkspel, maar de kansen van Daryl van Mieghem en Malik Sellouki gaven niet het gewenste resultaat. Een ongelukkige nederlaag waardoor Willem II zich nog verder kon terugtrekken en rivalen Roda JC in de verlenging een 1-2-achterstand op eigen veld tegen FC Emmen ongedaan maakten in een 3-2-zege en nu de tweede plaats afpakten van ADO Den Haag.