FC Den Bosch levert weinig problemen op voor ADO Den Haag

ADO Den Haag was duidelijk te groot voor FC Den Bosch. De Haagse ploeg kwam in de eerste helft niet op voorsprong en ging met een 1-0-voorsprong de rust in. Na de doelpuntenwissel leek de wedstrijd op 2-0 te eindigen. In de blessuretijd werd de eindstand vastgesteld op 3-0.

Tekst: Ton Beije | Foto’s: Eric de Wit

ADO Den Haag deed in het Bingoalstadion voor bijna 9.000 toeschouwers wat het moest doen. Met FC Den Bosch werd een akkoord bereikt, al duurde het lang voordat de ploeg van Darije Kalezic echt afstand nam van de bezoekers, die na rust een gevaarlijk moment beleefden met een bal die in Den Haag op de lat belandde. Joel Ideho keerde terug naar de basiself. In de bekerwedstrijd tegen NEC moest hij plaats maken voor Henri Koudossou. Jari Vlak maakte zijn debuut in het Bingoal Stadion en aan het eind van de wedstrijd kreeg ook Timothy Derijck speeltijd, tot grote vreugde van de Haagse fans.

FC Den Bosch liet ADO Den Haag de overstap maken en was niet echt van plan defensieve posities op te geven. ADO Den Haag nam het initiatief na het startsein van scheidsrechter Sander van der Eijk. Een voorzet vanaf de rechterflank van Daryl van Mieghem kon niet worden gekopt door de vallende Jort van der Sande. Van Mieghem leek even later op het eerste doelpunt te mikken. Van der Sande gaf de bal vakkundig met zijn buitenschoen naar hem toe, hij pakte hem met zijn hoofd, maar te ver van hem af, waardoor doelman Krisztián Hegyi de bal op tijd kon vangen.

In de zestiende minuut kreeg ADO Den Haag een vrije trap van de linkerkant. Van Mieghem en Sürmeli bleven naast de bal, waarna Sürmeli snel op de grond serveerde voor de onafhankelijke Jari Vlak, die van buiten de zestien aanviel en doelman Kirsztán Hegyi versloeg: 1-0. Een afgesproken vrije trap, maakte Vlak na de wedstrijd bekend.

ADO Den Haag bleef de dominante partij, al lag het tempo vaak te laag. Van der Sande en Ideho probeerden het, maar ze kwamen de Den Bosch-doelman tegen. De aankomende Justin Ché lanceerde van ver een vernietigend schot, maar opnieuw redde doelman Hegyi fantastisch en haalde de bal uit het kruispunt ten koste van een hoekschop. Enigszins teleurstellend voor de gastheren, toonde het scorebord bij rust een kleine 1-0-voorsprong.

In het tweede bedrijf begonnen dezelfde elf van ADO Den Haag de strijd. Misschien had FC Den Bosch het wel willen doen, maar kon het geen vuist maken. ADO Den Haag zocht naar het tweede verlossende doelpunt. Justin Ché kwam dichtbij toen hij naast ging en schoot de bal met zijn linkervoet net naast het Brabantse doel. Het welverdiende tweede doelpunt viel pas na ruim een ​​uur spelen. Daryl van Mieghem nam een ​​hoekschop vanaf de rechterkant en bij de eerste paal stak Henk Veerman boven iedereen uit en kopte binnen en maakte er 2-0 van.

In het laatste kwartier was de aankomende Matteo Waem dicht bij de 3-0, maar zijn kopbal belandde op de paal en uit de rebound kon Ideo niet meer scoren. Aan de andere kant was FC Den Bosch ineens dicht bij het eredoelpunt, maar Jaron Vicario zag zijn schot van afstand over doelman Nick Marsman heen en stuiterde van het veld en over de lat. Coach Kalezic verving in de laatste vijf minuten ook Timothy Derijck, tot grote vreugde van de fans. Nadat Kürsad Sürmeli een onnodige gele kaart kreeg (waardoor de tegenstander op de middenlijn bleef staan), zat de pijn nog in de pijplijn. In blessuretijd schoof invaller Henri Koudossou, die in het ritme zat, de bal in de verre hoek, langs doelman Hegyi, waardoor de eindstand 3-0 werd.

Met deze overwinning keert ADO Den Haag terug naar de tweede plaats en kan ook de eerste plaats heroveren als het komend weekend wint, wanneer de uitwedstrijd tegen koploper Willem II op het programma staat.