NAC boekt welkome overwinning op Jong AZ | BredaVandaag

Door: Hanneke Marcelis

NAC

BREDA – NAC weet opnieuw wat het betekent om te winnen. Op bezoek bij Jong AZ was de ploeg van Jean-Paul van Gastel uiteindelijk met een stand van 2-3 te sterk tegen Alkmaarders. Janošek, Omgba en Van den Bergh hadden gelijk voor de Parel van het Zuiden.

NAC speelde in Wijdewormer met dezelfde elf namen als tien dagen eerder tegen SC Cambuur. De NAC kan Boy Kemper, Clint Leemans, Kuijpers, Garbett, Vet en Wernersson nog steeds niet oproepen.

Nadat NAC in de beginfase al twee keer gevaarlijk was geweest via Aimé Omgba en Jan van den Bergh, was het laatstgenoemde die in een grote poging om de bal binnen te houden een goede mogelijkheid bood aan Ernest Poku. Voor het oog van Roy Kortsmit besloot de aanvaller zonder reden te gaan liggen. Scheidsrechter Hardeman was echter scherp en toonde Poku de gele kaart vanwege een overtreding.

Na het eerste gevaar van beide kanten waren de teams lange tijd aan elkaar gewaagd. NAC kwam kort voor rust op voorsprong. De patriot Sejdiu dribbelde gevaarlijk het zestienmetergebied van Jong AZ binnen en werd neergehaald. Scheidsrechter Thomas Hardeman wees resoluut op de straf: penalty! Dominik Janošek wist raad met deze gouden kans en schoot resoluut in hoekschop. De Tsjech scoorde voor de elfde keer dit seizoen.

Lang kon de ploeg van Jean-Paul van Gastel niet genieten van de voorsprong. Er waren nog geen twee minuten te gaan in de tweede helft toen Denso Kasius zijn ploeg opnieuw op gelijke hoogte bracht. Een vrije trap van de rechtsback uit een korte corner was Kortsmit te krachtig: 1-1.

Ondanks dat NAC in de eerste minuten van de tweede helft een lastige fase kende, wisten ze toch weer op voorsprong te komen. Aimé Omgba was het sluitstuk van een goede aanval. Na een een-tweetje met Patriot Sejdiu rondde de middenvelder vakkundig de verre hoek af: 1-2!

Patriot Sejdiu kon enkele minuten later de voorsprong verdubbelen, maar zag zijn schot enkele centimeters langs de verkeerde kant van de paal verdwijnen. In de 67e minuut was het zover. NAC kwam dankzij Jan van den Bergh op 1-3. De centrale verdediger duwde een goed geplaatste vrije trap van Dominik Janošek tegen de touwen.

Jong AZ beantwoordde de gunst met nog vijf minuten in de reguliere speeltijd. Ernest Poku profiteerde van een ongelukkig moment in de Bredase verdediging en scoorde de gelijkmaker: 2-3. De laatste minuten was het achterin nog wel alert, maar NAC kwam niet meer in de problemen.