Onnodig grote nederlaag thuis tegen sc Heerenveen

FC Volendam – SC Heerenveen: 0 – 4 (0 – 1)

25 februari 2024 / Eredivisie

FC Volendam kon niet herhalen wat eerder dit seizoen tegen sc Heerenveen gebeurde. In de tweede helft leden de oranjehemden een grote onnodige nederlaag. Doelpunten van Pelle van Amersfoort (tweemaal), Simon Olsson en Thom Haye hielpen de Friezen met 0-4 aan de zege.

Wetende dat rivaal Vitesse diezelfde middag drie punten had gepakt tegen Excelsior, waren de belangen van Volendammer zondagavond meer dan duidelijk. Terwijl er voor de wedstrijd veel spanning was bij Brian Plat, die door zijn vader en moeder werd gehuldigd voor zijn honderdste wedstrijd (op bezoek bij Vitesse), bewogen er vijftien minuten in de vingers na het eerste doelpunt van Van Amersfoort. De bezoekende spits werd vanaf zijn eigen helft gelanceerd door Haye en verschalkte FC Volendam-doelman Mio Backhaus met een lage schuiver. Een harde klap voor de lokale bevolking, die in de beginfase het meeste balbezit had. Vervolgens kwam FC Volendam op voorsprong tot het Friese doelpunt met kopballen van Robert Mühren en Damon Mirani. Laatstgenoemde noteerde tegen Heerenveen zijn driehonderdste wedstrijd in het betaald voetbal.

Schoen

De oranjehemden overleefden daarna een grote kans van Van Amersfoort, die plotseling bij de eerste paal verscheen en de bal centimeters naast trapte. FC Volendam zette hun twijfels opzij en verscheen veelvuldig voor het doel van Mickey van der Hart, die voor hem een ​​heuse handbalverdediging had voorbereid. Mühren zag echter ruimte om een ​​vallende bal op te vangen en de handschoenen van Van der Hart te testen. Ook kopballen van Mirani en Milan de Haan troffen het doel niet. In de rust is er werk aan de winkel voor coach Regillio Simons.

De goede bedoelingen van de tweede helft kwamen niet meteen tot uiting. Een kopbal van Pawel Bochniewicz na twee minuten werd afgekeurd door de VAR. Bekomen van de schok probeerde FC Volendam verder te komen en werd geholpen door debutant Safouane Karim, die vorige maand de belofte van Heerenveen aansloot. De tiener kon echter niet voorkomen dat Simon Olsson de score verdubbelde. Backhaus stopte eerst een poging van Osame Sahraoui, maar de rebound was een succes. Twee minuten later sloot Van Amersfoort het duel af met zijn tweede van de middag. Hij profiteerde met een gecontroleerde rebound van een slimme diepe en vrije pass van Sven van Beek: 0 – 3.

geen vuist

De Amsterdammers in het oranje konden de laatste twintig minuten geen vuist meer maken. Positief was de rentree van Déron Payne, die zijn eerste minuten als invaller uitdiende sinds 12 november 2023. De gasten sloten het duel met tien man af na een aanval van invaller Espen van Ee op de benen van George Cox. Ondanks de score zette Haye de kers op de taart voor de Friezen met een prachtig doelpunt in de verre hoek: 0 – 4. Door de nederlaag neemt de ploeg van Simons de rode lantaarn in de Eredivisie over van Vitesse.

FC Volendam kan komende vrijdag herstellen van deze nederlaag. Dan arriveert NEC Nijmegen in het Kras Stadion. De start is om 20.00 uur.

Scoren progressie
14′ Pelle van Amersfoort 0 – 1
66′ Simón Olsson 0 – 2
68′ Pelle van Amersfoort 0 – 3
89′ Thom Haye 0 – 4