FC Volendam is de nieuwe drager van de rode lantaarn na een sanctie tegen SC Heerenveen

Jan Hoeksema

Laatste update:

FC Volendam stuitte zondagmiddag op een nieuw probleem. De degradatiekandidaat verloor thuis met 0-4 van SC Heerenveen. Pelle van Amersfoort was met twee doelpunten de grote man van de winnende bezoekende ploeg.

Laatstgenoemde speler begon in Heerenveen, zoals de laatste tijd vaak het geval is, bovenaan de aanval. De Friese formatie mist een vaste aanvaller, waardoor Van Amersfoort, van oorsprong middenvelder, doorgaans als nummer 9 speelt.

Het duurde niet lang voordat Heerenveen op voorsprong kwam in het Kras Stadion. De Friezen scoorden in de dertiende minuut. Van diep op eigen helft stuurde Thom Haye een schitterende steekpass richting Van Amersfoort, waardoor de occasionele aanvaller plotseling oog in oog stond met Volendamse doelman Mio Backhaus: 0-1.

Ook de overige kansen in de eerste helft gingen grotendeels naar de bezoekers. De grootste kans voor Volendam kwam tien minuten voor rust, maar de poging van Robert Mühren werd zonder veel moeite gered door Mickey van der Hart, die Andries Noppert nog altijd uit de basis houdt.

In de tweede helft zou Heerenveen een duidelijke overwinning boeken. Direct na rust dacht Pawel Bochniewicz de marge te kunnen verdubbelen, maar zijn doelpunt werd afgekeurd vanwege hinderlijk buitenspel van een teamgenoot.

In de 66e minuut scoorde Heerenveen alsnog. Na enkele fouten van de Volendamse verdediging, die onnodig veel moeite had met het wegwerken van de bal, belandde de bal voor de voeten van Simon Olsson: 0-2.

Nog geen twee minuten later gebeurde het opnieuw. Van Amersfoort werd opnieuw diep geduwd, ditmaal door verdediger Sven van Beek. Met een prachtige score wist Van Amersfoort te scoren: 0-3.

Voor Heerenveen was er geen probleem, maar de wedstrijd had voor de Friezen toch nog een donkere kant. Espen Van Ee mocht een kwartier voor tijd invallen, maar wist het einde van de wedstrijd niet te halen. Na een overhaaste tackle stuurde scheidsrechter Rob Dieperink hem van het veld.

Zelfs met een man achterstand had Heerenveen weinig te dulden van Volendam, want de stand stond 0-4. Na het uitschakelen van twee spelers bepaalde Haye vanuit het strafschopgebied met een prachtig curlingschot de eindstand.