“Het was heel erg en teleurstellend”, zegt coach Arjan Taaij na het vertrek van volleyballer Lycurgus uit Groningen

De volleyballers van Nova Tech Lycurgus verloren ook hun tweede wedstrijd in de play-off om de landstitel. Dynamo was in Apeldoorn met de 3-0-voorsprong te sterk.

Zo blijven de groningers op de laatste plaats in de kampioensgroep, met Orion en Limax, met een onbeduidend punt. Lycurgus moet snel winnen, anders wordt het misschien onmogelijk om de bovenste twee plaatsen te bereiken. De twee teams die daar eindigen spelen binnenkort de laatste wedstrijden van het Nederlands kampioenschap.

Lycurgus leek zaterdagavond opnieuw kwetsbaar tegen Dynamo. De mannen van coach Arjan Taaij maakten te veel fouten om voor problemen te zorgen bij de Apeldoorners. In de derde set stonden de Groningers met 2-0 achter in sets, verspeelden een 7-12 voorsprong en zagen de Apeldoorners dichterbij komen en passeren.

“Het was echt erg”

De strijd om geweldige punten . Bij de stand 20-19 passeerde Maarten Bartels tegen de antenne, terwijl Kay van Dijk naar het net serveerde en het blok raakte. Centrale verdediger Luuk Hofhuis maakte ook een nettofout. Dynamo vernietigde de set en won door een harde aanval met 3-0.

Daarom wacht Lycurgus, die eerder thuis met 3-2 verloor van Orion, nog steeds op de eerste overwinning. “Dit was heel erg en teleurstellend”, concludeerde Taaij. “Als team waren we helemaal niet bereid om te concurreren. We waren op veel vlakken niet goed genoeg. Zoals het voelen van de momenten van de wedstrijd en hoe we daarop reageerden. Het was echt slecht.”

‘We moeten een stap vooruit zetten’

Volgens de Groningse coach speelde Dinamo goed en maakte weinig fouten. Maar als je kijkt naar wat we in elke set verkeerd deden, had dat weinig te maken met de kwaliteit van de tegenstander. Wij moeten het zelf beter doen. Die fouten hebben we ook tegen Orion gemaakt, al waren het er toen minder. Als we de helft minder fouten maken, kunnen we het spel winnen. Maar dat kunnen wij nog niet. Of we stappen snel naar voren, anders is het allemaal voorbij.”

Lycurgus verloor van Dynamo met de setscores 25-19, 25-19 en 25-23. De Groninger begon met twee andere spelers op de Apeldoornse basis. De Amerikaanse running back Kyle McCauley startte in de plaats van zijn landgenoot Cole Gillis. Assenaar Arjan Westra mocht starten als centrale aanvaller van Taaij in de plaats van Luuk Hofhuis. Kay van Dijk, Ramon Martinez Gion, Robin Boekhoudt, Jeffrey Klok en Cole Bogner waren de overige starters.

Licurgo kan het in de slotfase niet bijhouden

Lycurgus kwam al snel op achterstand en kwam in de eerste set met 8-3 achter. De Groningers naderden punt voor punt en kwamen gelijk met 12-12 en 15-15. In de slotfase van deze set bleef een gedreven Dinamo aan de leiding. Nadat Martínez Gion het blok van Lycurgus hard raakte, kwam de thuisploeg op een 1-0 voorsprong naar 25-19.

De tweede set ging met dezelfde cijfers naar Dynamo, want ook in de slotfase konden de Groningers het niet bijhouden. Daarna slaagde Lycurgus er ondanks een vroege voorsprong niet in om de derde set te winnen.

Dinamo-Licurgo 3-0

Posities instellen: 25-19, 25-19 en 25-23.

Volgende spel: Zondag Sint Odiliënberg, 16.30 uur: Limax-Lycurgus.