DedemsvaartAC pakt de Nederlandse estafettetitel bij de vrouwen

Maandag 1 juli 2024

Hardenberg

Het damesteam van Dedemsvaart AC won afgelopen weekend goud op het NK Sprint in Rotterdam op de 50 meter wisselslag estafette. Het team gevormd door Lois Waterham, Ismay Lichtendonk, Alessia Sluis en Michelle Zomerdijk zorgde voor grote vreugde bij henzelf, hun collega’s en de rest van de aanwezigen op DedemsvaartAC. Het geweldige team van DedemsvaartAC boekte veel successen in het toernooi. Ismay Lichtendonk won verschillende prijzen en ontving uiteindelijk een grote beker voor de tweede plaats in het algemeen klassement.

Na de Nationale Kampioenschappen Langebaan voor senioren en junioren in Amersfoort en de Nationale Kampioenschappen Langebaan voor junioren in Amersfoort bieden de Nationale Kampioenschappen Sprint jaarlijks een leuke seizoensfinale. Voor het derde jaar op rij werd dit toernooi gehouden in de prachtige baden van Rotterdam. Voor sprinters en zwemmers is dit het toernooi waar ze al een jaar op wachten. Het is een goed dessert voor mensen met een langere adem. DedemsvaartAC was aanwezig met een groep van maar liefst 27 zwemmers.

Zilver en brons op dag 1

Het begon zaterdagochtend met een estafette 4×50 vrije slag wisselslag voor junioren. Het DedemsvaartAC-team eindigde als vijfde. Het volgende evenement was de 50 vrije slag dames, waar Ismay en Michelle zich kwalificeerden voor de halve finales. Bij de jongeren verbeterden Daphne Dijsselhof, Esther Dijsselhof, Lois Waterham en Sjors Werger hun beste tijden. Bij de junioren behaalden Emiel de Bruijn, Melle van Veen en Tiamo van der Veen hun beste tijden op de 100 individuele wisselslag.
In het tweede deel van de ochtend zijn we begonnen met 50 meter schoolslag voor dames. Michelle Zomerdijk en Alessia Sluis verbeterden hun beste tijden. Michelle en Ismay Lichtendonk bereikten hun tweede halve finale van de dag.

Ismay kwalificeerde zich als tweede voor de finale van de 50 rugslag. Met een mooie 28.27 behaalde hij de tweede plaats en kon hij de felbegeerde medaille in ontvangst nemen. Dat was nog niet het einde van de taart, want na de finale kwam de gratis 4×50 voor vrouwen op het programma. Uitstekend zwemmen van Ismay Lichtendonk, Rebecca Reurink en Michelle Zomerdijk, maar vooral Alessia Sluis, die opviel en de ploeg onverwacht een bronzen medaille bezorgde.

Brons en goud op dag 2

Ook de tweede dag van het Nederlands kampioenschap snelheid op zondag begon uitstekend. Emiel de Bruijn, Tiamo van er Veen, Sofie Kragt en Lois Waterham zijn in Nederland achtste geworden in de 4×50 vrije slag voor gemengde jeugdteams.
Ook werden er die dag veel persoonlijke records verbroken.

De halve finales werden afgesloten met een gemengde estafette van 4×50 meter wisselslag voor dames en heren. Ismay Lichtendonk, Ruben Hoeve, Stan Tibben en Michelle Zomerdijk behaalden de vijfde plaats.

In de finale won Ismay brons op de 100 wisselslag. In het algemeen klassement behaalde ze met al haar finaleplaatsen de tweede plaats achter Olympische Spelen-deelnemer Tessa Giele, die een groot deel van de finale wist te winnen.
Het laatste onderdeel van de DedemsvaartAC was de estafette 4×50 wisselslag dames. Het team werd derde, maar de concurrentie was hevig. Ismay Lichtendonk en Michelle Zomerdijk waren de hoofdrolspelers. Alessia Sluis en Lois Waterham hadden de ondankbare taak om dat voordeel veilig te stellen tegen een overmacht. Net als op haar 50e op de 4×50 vrije slag estafette voerde Alessia Sluis haar taak wederom uitstekend uit en gaf met haar aanraking de voorsprong aan de laatste DedemsvaartAC-zwemmer. Junior zwemster Lois Waterham moest het opnemen tegen een overwicht aan ervaren zwemmers in de competitie. Hij ging er helemaal voor met alles wat hij had en na het tikken werd het, tot grote vreugde van iedereen bij DedemsvaartAC, de eerste plaats. De laatste keer dat een estafettetitel bij de dames werd gewonnen dateert uit de jaren 90. Een waardiger einde van een zeer goed seizoen voor DedemsvaartAC.