Geniale overwinning voor Go Ahead Eagles in Heerenveen

Een gedisciplineerd Go Ahead Eagles won zaterdagavond met 0-2 in Heerenveen. Terwijl de ploeg van René Hake in de eerste helft nauwelijks kansen creëerde, hadden de roodgele ploegen in de tweede helft een betere balcontrole, wat twee doelpunten opleverde. Dit betekent dat Kowet sinds 30 september 2023 ongeslagen blijft in uitwedstrijden.

In het najaar werd verloren van Feyenoord en sindsdien is de ploeg van Hake zeven wedstrijden op rij ongeslagen weg van Deventer, een record dat ook in 1964 en 1966 werd behaald.

Enric Llansana verslaat Luuk Brouwers in SC Heerenveen vs. Ga je gang, Eagles. Foto: Henny Meijerink/BSR Agentschap

Gesloten
In het eerste kwart van de wedstrijd in Frisia leek het er niet op dat het een triple zou worden. Heerenveen begon enthousiast, met veel tempo en goed samenspel. Dat zorgde in de 11e minuut voor een grote kans, spits Van Amersfoort kopte naast. GA Eagles speelde nauw samen met invallers Nauber (voor de geblesseerde Amofa), Baeten (voor de geschorste Willumsson) en Stokkers (voor de overleden Edvardsen).

Jakob Breum vliegt langs de Heerenveense verdedigers in Heerenveen vs. Ga je gang, Eagles. Foto: Henny Meijerink/BSR Agentschap

Gedisciplineerd
Door dit gedisciplineerde spel waren de ruimtes klein en had Heerenveen grote moeite met het opzetten van een aanval. Olsson uit de tweede linie finishte Van Amersfoort en dat was het voor de thuisclub richting De Lange. De Eagles slaagden er in de overgang niet in om gevaarlijk te worden door onzorgvuldig met de bal om te gaan. Alleen Deijl kon uitzwaaien, maar hij raakte een Fries in de rug.

De attente Jakob Breum scoort 0-1 na een vrije trap van Deijl die via de paal stuitert. Foto: Henny Meijerink/BSR Agentschap

Geduldiger
Dat veranderde na de thee, want de ploeg van Hake had meer geduld met de bal en pressen zorgde ook voor meer balbezit. Deijl raakte met een vrije trap naast Van der Hart de paal, waarna invaller Breum uit de rebound scoorde. Een doelpunt dat Deventers vertrouwen gaf en Heerenveen duidelijk een achterstand opleverde. Want het tempo van de Friezen daalde en de ruimtes werden voortvarend afgesloten door het middenveld van de Eagles.

Søren Tengstedt wordt boos. Foto: Henny Meijerink/BSR Agentschap

Bijna 0-2
De enthousiaste invaller Breum dribbelde na een uur spelen en Van der Hart kon zijn schot alleen onder de lat afketsen. Baeten schoot naast en Adekanye maakte halverwege de tweede helft bijna de 0-2. Heerenveen bood er heel weinig voor terug en bleef stoïcijns langzaam van achteren oprukken zonder een duidelijke kans te realiseren. Alleen Olsson had wat ruimte bij een afstandsschot, maar de Zweed miste richtingsgevoel.

Victor Edvardsen kopt de bal op de lat. Foto: Henny Meijerink/BSR Agentschap

Hij sleepte het speelgoed
Invaller Everink stuurde een zinderende voorzet op het hoofd van een andere invaller, Victor Edvardsen, maar de Zweed raakte de lat. Ook Tengstedt mocht verschijnen en bleef tijdens een overgangsmoment heel rustig aan de bal. Hij controleerde de bal, sleepte hem langs zijn tegenstander en schoof de bal achter de verdediging waar Victor Edvardsen heftig reageerde.

De attente Victor Edvardsen maakte er vlak voor tijd 0-2 van. Foto: Henny Meijerink/BSR Agentschap

Organisatorisch sterk
De spits was attent en legde de bal achter Van der Hart, waardoor de wedstrijd uiteindelijk besliste. Mooie overwinning voor GA Eagles, die sinds 1995 niet meer had gewonnen in Heerenveen. Organisatorisch sterk en slimmer in balbezit. “Een geweldige teamprestatie”, aldus Enric Llansana. Misschien saai, maar het plan is goed uitgevoerd”, aldus Joris Kramer. Met nog twaalf wedstrijden te gaan is 34 punten gewoon heel goed”, besluit René Hake.

Het team en de staf van Go Ahead Eagles vieren de 0-2-zege in Heerenveen voor een uitzinnige groep Kowet-supporters. Foto: Henny Meijerink/BSR Agentschap

Samenvatting en interviews
Hieronder vindt u de samenvatting van de wedstrijd van afgelopen zaterdag. Fragmenten uit het sportprogramma Salland Sport, aangevuld met interviews. Zo verscheen coach René Hake voor de microfoon, maar ook sterren Joris Kramer en Enric Llansana.
U kunt die gesprekken, direct daarna opgenomen, terugluisteren door op onderstaande links te klikken.