SC Heerenveen geeft na de overwinning op Ajax niet op tegen Go Ahead Eagles en neemt alleen plaats

De verdiende bonuspunten tegen Ajax (3-2-zege) en de door deze overwinning gegenereerde goodwill gingen voor SC Heerenveen deels verloren tegen Go Ahead Eagles. De 0-2 nederlaag was een grote teleurstelling voor de club.

SC Heerenveen miste de kans om het gat met Go Ahead Eagles terug te brengen naar 3 punten. In plaats daarvan behaalde de club uit Deventer een marge van 9 punten die waarschijnlijk niet meer zal worden overtroffen door Heerenveen.

De wedstrijd tegen Ajax was vorige week een groot spektakel in het Abe Lenstra stadion en uiteindelijk won sc Heerenveen. Zo’n wedstrijd was het niet tegen Go Ahead Eagles. Eigenlijk was dat in lijn met de verwachtingen. Aanvankelijk moest Heerenveen tegen een goed georganiseerde ploeg uit Deventer spelen, waardoor de ruimtes op het veld aanzienlijk kleiner waren dan een week geleden.

Mogelijkheden SC Heerenveen

Pelle van Amersfoort zorgde met een kopbal voor gevaar. Het schot van Osame Sahraoui wordt goedgekeurd. Een lange aanval door het midden van het veld eindigde in een mislukt schot van Luuk Brouwers. Eagles-doelman Jeffrey de Lange redde afstandsschoten van Pelle van Amersfoort en Simon Olsson.

Het gebeurde in een eerste helft waarin Go Ahead Eagles geleidelijk richting eigen doel werd geduwd. Heerenveen was beter, ze speelden bij vlagen makkelijk voetbal, ze kregen meerdere kansen, maar geen enkele echt belangrijk.

Voor rust beperkte het spel van Go Ahead Eagles zich vooral tot blokkeren en tegenaanvallen. Dat strijdplan bracht ook gevaren met zich mee. Bijvoorbeeld toen Olsson de bal verloor in het midden van het veld, al bleef de fout onbestraft. De grootste kans kwam uit een hoekschop die werd weggewerkt door Finn Stokkers. Mats Deijl kon binnen het gebied schieten, maar zijn schot werd geblokt.

Go Ahead Eagles sterker na rust

Hoe anders was de wedstrijd na de pauze. Go Ahead Eagles zette Heerenveen eerder onder druk en kwam zowaar op voorsprong. Een vrije trap van Deijl belandde op de paal, maar invaller Jakob Breum was van alle spelers in de omgeving het meest oplettend en scoorde 0-1.

Voor Heerenveen was het een harde klap. Van de dominantie van de eerste helft bleef niets meer over. Mickey van der Hart redde zijn ploeg zelfs van 0-2 na pogingen van Breum en Bobby Adekanye.

Met de komst van debutant Loizos Loizou zocht Heerenveen wel de aanval. Maar hij was niet voorzichtig en beslissend. Heerenveen verloor de bal en pompte ballen steeds gedachtelozer het strafschopgebied in, terwijl Kees van Wonderen, afgezien van Loizou, geen gebruik maakte van zijn wisselmogelijkheden.

De Eagles-aanvaller Victor Edvardsen kreeg in de slotfase de beste kansen. Na een kopbal op de lat en een redding van Van der Hart was de derde poging van Edvardsen succesvol: 0-2.

Danijel Pranjic keert voor een tijdje terug naar Heerenveen

Danijel Pranjic maakte zijn opwachting op het veld van het Abe Lenstra Stadion tijdens de rust van de wedstrijd tussen SC Heerenveen en Go Ahead Eagles. De Kroatische middenvelder was een tijdje terug bij Heerenveen en werd duidelijk niet vergeten door de club waar hij tussen 2005 en 2009 speelde.

Pranjic maakte een ereronde over het veld, begeleid door de fanatieke Heerenveense supporters. Het winnen van de beker in 2009, een door ‘Panenka’ omgezet strafschop tegen AC Milan en twee doelpunten tegen FC Twente die Heerenveen rechtstreeks kwalificeerden voor de UEFA Cup waren zijn belangrijkste prestaties bij de club.

Ook opmerkelijk was de gebeurtenis tien minuten voor aanvang van de wedstrijd. Met een minuut applaus herdacht Heerenveen onder meer de oud-spelers, sponsors en fans, kortom allen die een hart hebben voor de club, die vorig jaar zijn overleden.