NEC, Sparta en Eagles winnen play-offs, Heracles speelt alleen op safe

NEC, Sparta Rotterdam en Go Ahead Eagles wonnen op de laatste dag van de Eredivisie het vertrouwen in aanloop naar de play-offs voor het EK voetbal. De Nijmeegse ploeg zegevierde in Almere City, terwijl de Rotterdammers te sterk waren voor sc Heerenveen. Deventers wonnen op hun beurt nipt van FC Volendam, terwijl Heracles Almelo alleen tegen Fortuna Sittard wist te overleven.

Sparta Rotterdam 2-1 SC Heerenveen

In de eerste helft wisten beide doelmannen zich te onderscheiden. Enerzijds wist Andries Noppert een gevaarlijke vrije trap te vangen, terwijl Nick Olij (die deze week te horen kreeg dat hij op de shortlist van het Nederlands elftal voor het EK stond) zijn kwaliteiten liet zien door de weddenschappen van Charlie Webster en Pelle te redden. van Amersfoort. Direct na rust vond Van Amersfoort de uitstekende doelman Olij weer op weg.

Het artikel gaat verder onder de video.

Aan de andere kant moest Noppert tien minuten later capituleren, toen Camiel Neghli het gebied inkwam, Pawel Bochniewicz wegwerkte en met een krachtig schot de verre hoek vond: 0-1. Een kwartier voor tijd was het al beslist toen de bal na een goede actie van Djevencio van der Kust voor de voeten belandde van Sparta’s topscorer Tobias Lauritsen, die met een krachtig schot tegen de lat de 0-2 maakte. In blessuretijd scoorde Bochniewicz het eredoelpunt voor de ploeg van vertrekkend coach Kees van Wonderen, maar verder kwam het niet.

FC Volendam – Go Ahead Eagles 1-2

Het al gedegradeerde FC Volendam voorkwam al na vijf minuten een achterstand toen coach Regilio Simons vanuit veelbelovende positie een schot van Victor Edvardsson naast wuifde. Tien minuten later was het opnieuw gescoord, dankzij Philippe Rommens maakten de bezoekers uit Deventer er 0-1 van. Bobby Adekanye zag even later een mooie kans op een tweede Eagles-doelpunt verdwijnen toen Xavier Mbuyamba zijn schot voor de doellijn zuiverde. Vlak voor rust was de stand weer gelijk toen Luke Leroux op wonderbaarlijke wijze het doelpunt maakte en de stand op 1-1 bracht.

De Volendammers hadden lang gehoopt het seizoen in ieder geval met een punt af te sluiten, maar vlak voor tijd zagen ze NEC de genadeslag uitdelen. Een trefzeker schot belandde voor de voeten van Eric Llansana, die Volendams debutant-doelman Kayne van Oevelen te slim af wist te zijn: 1-2.

Stad Almere – NEC 1-4

NEC begon aan de laatste wedstrijd van de reguliere competitie in de wetenschap dat de club de play-off voor het EK voetbal al veilig heeft gesteld. Ook Almere City is van zijn kant verzekerd van voortbestaan ​​en dus draaide de confrontatie met de Nijmeegse ploeg om het afscheid van trainer Alex Pastoor, die komende zomer wordt vervangen door zijn voormalig assistent Hedwiges Maduro.

De thuisploeg kende een beste start toen Rajiv van la Parra na twintig minuten profiteerde van de lastige verdediging van NEC en de bal achter Jasper Cillessen in de verre hoek schoof: 1-0. Na een verrassende verrassing maakte NEC opnieuw gelijk dankzij Kodai Sano, die een delicate voorzet van Tjaronn Chery binnenkopte. Nadat Chery zelf een mooie mogelijkheid had gezien om vanaf de lijn op voorsprong te komen, zorgde hij vlak voor rust ook voor de assist voor de 1-2, die na een hoekschop van Chery werd binnengekopt door Dirk Proper. Na een uur spelen viel een trefzeker schot van de van Maccabi Haifa gehuurde middenvelder in de voeten van Koki Ogawa, die van dichtbij scoorde en de stand op 1-3 bracht. Daarna was het eindelijk de beurt aan Chery, die zelf mocht tekenen voor de 1-4.

Heracles Almelo – Fortuna Sittard 0-0

Heracles Almelo wist in zijn eentje zijn voortbestaan ​​veilig te stellen. Toen ze verloren van Fortuna Sittard, dat nergens meer voor hoefde te spelen, hadden de Almeloërs een play-off nodig gehad als RKC en Excelsior hadden gewonnen van respectievelijk PSV en Feyenoord.

Bij het eerste bedrijf was Fortuna Sittard het moederbedrijf in Almelo. De kansen van onder meer Kristoffer Peterson, Rémy Vita en Justin Lonwijk resulteerden echter niet in het eerste doelpunt. Aan de andere kant kreeg Thomas Bruns een goede kans op de tegenaanval, maar de middenvelder kwam in botsing met Fortuna-doelman Tom Hendriks. Ook Hendriks wist in de tweede helft met een aantal goede reddingen te voorkomen dat zijn ploeg op achterstand kwam, maar doordat Michael Brouwer bij het thuisdoel hetzelfde deed, sloten beide clubs het seizoen af ​​met een 0-0 gelijkspel.