De Nieuw-Zeelander in Leidse dienst drinkt een biertje met zijn oude rugbyteamgenoten na de jongste overwinning van DIOK in Haarlem

DIOK moest hard werken in Haarlem, maar behield dankzij een nipte overwinning de leiding in de degradatiezone.© Foto Verenigde foto’s

Marcel Tabbers

Haarlem

Met een dropkick in de slotfase stelde Mees van Oord de punten veilig voor DIOK. In en tegen Haarlem werd het 26-28 voor Eersteklasser Leiden, dat koploper is in de degradatiegroep.

Voordat de meeste toeschouwers op de tribune of bij het hek stonden, opende Marcos Timiraes de score met een try in de tweede minuut. De Argentijn trapte daarmee een zeer aantrekkelijke wedstrijd af. Haarlem nam meteen het initiatief en stond halverwege met 18-8 voor.

Bij aanvang van de tweede helft kwam DIOK op een achterstand van 21-8. Vervolgens toonde de ploeg van Lodie van Staden weerstand en kwam op een 21-25 voorsprong. Na een try van Haarlem (26-25) leken de bezoekers alsnog de overwinning veilig te stellen. De spanning bleef echter tot het einde bestaan, want na een dropkick van Van Oord kreeg de thuisploeg een penalty. Het bleef niet tussen de stokken, waarna de scheidsrechter meteen op zijn laatste fluitsignaal blies.

Doei

Het was een bijzondere game voor DIOK-aanwinst Tyson Walsh. Vorig seizoen speelde hij voor Haarlem. “Ik heb een beetje griep en daardoor heb ik niet de hele wedstrijd kunnen spelen. Halverwege de eerste helft ben ik weggegaan, maar in de tweede ben ik teruggekomen”, aldus de 33-jarige Nieuw-Zeelander. Lachend: “Het klopt dat de gemiddelde leeftijd van de ploeg flink daalt als ik aan de zijlijn sta. verwacht, het was dichtbij. Maar van onze kant was het goed.” Zal hij nog een biertje drinken met zijn voormalige teamgenoten? “Wat denk jij? Van nature. Ik heb me hier altijd welkom gevoeld en dat is nog steeds zo.”

een operatie ondergaan

Sam van Berkel, een aandachtige en tevreden toeschouwer langs de lijn, zag hoe zijn teamgenoten uiteindelijk de overwinning pakten. Met zijn arm in een draagdoek is zelf meedoen momenteel geen optie, tot zijn grote spijt. “Ik ben net geopereerd. Het heeft mij te lang geduurd, maar zo is het. “Ik concentreer me op volgend seizoen, want zoals je kunt zien, zal dit voorlopig niet gebeuren.”

De winnaar van de wedstrijd verliet uiteraard met een grote glimlach het veld. “Er waren ruim twee minuten verstreken toen ik die bal ontving. Je zult het nog een tijdje moeten doen. Gelukkig werd de strafschop na afloop gemist, want we stonden erg gelijk”, gaf Van Oord toe.