Het jonge Ajax is te onzorgvuldig als het om de afwerking gaat en verliest nipt van NAC Breda

Jong Ajax verloor vrijdagavond van NAC Breda. Op het Sportpark op de Toekomst hadden de Amsterdammers het initiatief in de wedstrijd en kregen enkele goede, maar weinig, 100 procent kansen. NAC vond het niet erg om wat meer met de reactie te spelen en kreeg ook enkele goede kansen. Ze gingen er iets zorgvuldiger mee om, met als resultaat een minimale overwinning voor de bezoekers: 0-1.

De spelpatronen van het spel werden snel duidelijk. Jong Ajax had de bal en zocht geduldig naar een gaatje in de Bredase verdediging. Ondertussen zakte NAC nog wat verder in en zocht al snel naar diepte in balbezit, gezien de ruimte achter de verdediging van Jong Ajax. Geen van beide strategieën leverde echter veel kansen op. Het eerste wapenfeit van de wedstrijd kwam pas na een minuut of twintig. Een goede aanval van Jong Ajax gaf Julian Rijkhoff de ruimte om op zo’n twintig meter van het doel te scoren. Roy Kortsmit moest naar binnen om de bal uit de kruising te houden.

Een groot deel van het Amsterdamse gevaar werd via Rijkhoff geleid. Op het eerste gezicht bevond de spits zich niet in een goede positie om een ​​lage, harde voorzet van Ar’jany Martha te ontvangen, maar met een vaardige beweging van lichaam en voeten kon hij het toch proberen. Uiteindelijk ontbrak het hem aan kracht en richting om Kortmist te verslaan. Even later bevrijdde Rijkhoff Chourak met een fraaie achterhak. De linkervoet probeerde het van buiten het gebied, maar het was onschadelijk.

NAC kon lange tijd weinig terug bieden, maar creëerde in het laatste kwartier voor rust ineens enkele goede kansen. Elias Omarsson rondde bijvoorbeeld een voorzet van dichtbij maar net naast af. En een paar minuten later vuurde Patriot Sejdiu een verraderlijk laag schot af op doel, waarbij hij dringend de tussenkomst van de terugkerende Charlie Setford nodig had. Er brak een periode aan waarin NAC meer druk zette en het jonge Ajax het moeilijk had. Sommige ballen werden niet goed verwerkt en soms leek er achterin duidelijk sprake van paniek. Kort voor rust kreeg Aime Omgba een goede mogelijkheid om af te ronden na een verwijderde voorzet, maar ook hij verzuimde te scoren.

Hoewel NAC na rust in de eerste fase minder creëerde, kwamen ze wel op voorsprong. Omarsson stond op het einde van een korte vrije trap. De aanvaller gebruikte zijn lichaam goed, opende zich en sloeg de bal met zijn rechterhand in de verre hoek. Hierdoor kon NAC nog nadrukkelijker haar toevlucht nemen tot de strategie van vooral het eerste halfuur: instorten, in de val lokken en proberen te ontsnappen.

Het jonge Ajax moest daardoor harder op zoek naar het doel. Uitgespeelde kansen creëerde hij niet, maar de ploeg van Dave Vos kreeg wel enkele goede kansen op een doelpunt. Zo raakte Jaydon Banel de onderkant van de lat nadat de schijnbaar mislukte voorzet van invaller Mika Godts plotseling voor zijn voeten belandde. In de rebound ging Chourak voor de bal, maar wist het kopduel niet te winnen.

Na rust was Banel in ieder geval de gevaarlijkste man aan de kant van Jong Ajax. Na iets meer dan zeventig minuten scoorde de aanvaller na een halve draai een goed schot. Het was een gevaarlijke poging, maar niet genoeg om invaller Tein Troost te verslaan. Troost hield het, omdat Kortsmit geblesseerd raakte toen de poging van Banel op de lat terechtkwam. Kort daarna kreeg hij opnieuw een goede kans, toen de lage voorzet van invaller Raphaël Sarfo voor zijn voeten viel. Ook deze poging van Banel mislukte echter.

Richting het einde van de wedstrijd kreeg ook NAC goede kansen. Dit gaf Boyd Lucassen een uitstekende mogelijkheid om de wedstrijd af te maken. Drie Jong Ajax-mannen concentreerden zich op Sejdiu, waardoor Lucassen vrij kon spelen en het gebied kon betreden. Het schot van de rechtsback werd gestopt door Setford, die vervolgens ook reageerde op de rebound van Omarsson. Even later zou het er dichtbij zijn geweest als ook Julián Brandes op het scorebord was verschenen. De dienstdoende aanvoerder stond op het punt een lage voorzet in eigen doel te zetten, maar zag tot zijn opluchting dat de bal naast ging.

Namens Jong Ajax kreeg Silvano Vos nog een kans. De middenvelder schoot vanaf de rand van het gebied ineens met zijn linkervoet en dat schot was helemaal niet slecht. De bal ging echter ternauwernood over het doel. De grootste kans was echter voor Godts. De jonge Belg pakte op wonderbaarlijke wijze een bal vanaf de linkerkant van het strafschopgebied en schoof hem uitstekend in de tweede corner. Troost stond het veiligstellen van de overwinning van Breda echter in de weg.