Hoekse rugbyspelers vallen na stroomstoring

Door Daan Kloppenburg

De Hoekse rugbyers begonnen sterk aan de wedstrijd met een uitstekende break van tweederoeier Bo Donkersloot. Hij strandde vlak voor de Haarlemse trylijn, maar zijn broer Skip zag een kans om de bal snel op te pakken en over de lijn te duiken. De conversie ging naar Kevin Lenssen (0-7). Ondanks goede druk op de Haarlemse verdediging kwamen de Hookers meerdere keren dicht bij de eindstand, maar verzuimden achteloos te profiteren. Kort daarna benutte Haarlem een ​​strafschop en vocht zich terug (3-7).

HookXV versnelde opnieuw en betrad veelvuldig het veld van de rivaal uit Noord-Holland. Na het harde werk van de aanvallers van Hoekse was het uiteindelijk Mike Scholtes die 5 punten op het scorebord wist te zetten, de omschakeling van Kevin Lenssen leverde hen opnieuw een comfortabele voorsprong op van 11 punten (3). -14). Daarna ging het in de resterende 8 minuten met enige blessuretijd vreselijk mis. Ondanks enkele vergeefse pogingen van de Hoekse rugbyspelers om de score nog verder uit te breiden, was het de thuisploeg die toesloeg. En het is niet twee keer begrijpelijk. Dit raakte de bezoekers hard, omdat ze eerder een marginale achterstand (17-14) hadden dan een comfortabele voorsprong.

Tot overmaat van ramp overrompelden de Haarlemmers in de eerste 5 minuten na rust opnieuw de formatie van Hoekse en wisten twee keer hard te scoren en stonden ineens met 31-14 voor. De vraag was nu of de Hookers deze tegenslag te boven zouden komen, want het was onbegrijpelijk hoe zij in een kwartier spelen 28 punten moesten incasseren. Op zoek naar de aansluiting wist Skip Donkersloot eerst weer de Haarlemse tryline te vinden (31-21). Kort daarna maakte Kevin Lenssen er met een penalty 31-24 van. Een try en een conversie zouden genoeg zijn om gelijk te trekken, maar met nog tien minuten te gaan was alles mogelijk. De Hookers reden regelmatig de Haarlemse helft op en er werd verwacht dat ze zouden scoren, maar door goed defensief werk van de mannen uit de Noord-Nederlandse hoofdstad en mogelijk ook slechte afwerking van HookXV bleef de try-lijn een onneembare hindernis. Daarna nog een trap tegen de paal van Kevin Lenssen en de marge was nu teruggebracht naar 4 punten (31-27)

Nu was het beslissend, want de tijd tikte nog steeds en reguliere speeltijd was in zicht. Twee minuten voor tijd deelde de thuisploeg echter de genadeslag uit aan de bezoekers en werd de 36-27 achterstand niet meer ongedaan gemaakt, wat tevens de eindstand werd.

Een bittere pil voor coach Bram Proost want hoe kan het dat het bij de rust zo mis ging, dat HookXV in zo’n korte tijd 4 geconverteerde pogingen kreeg? Opnieuw is er voldoende materiaal om te analyseren waar verbetering nodig is. De formatie van Hoekse speelt zeker aantrekkelijk, aanvallend en sterk rugby, maar weet onvoldoende te scoren.

Haarlem Futures – Hook Futures

De jonge Futures zijn er inmiddels aan gewend alles te moeten geven om hun wedstrijden tot een goed einde te brengen en laten voorlopig met een groot leeuwenhart zien dat ze tot het einde willen en kunnen gaan. Ook Haarlem beschikt over een sterk en fysiek Future-team en de 11e plaats in de competitieklassement zegt weinig over de kwaliteiten van het team. Het leek vooraf duidelijk dat er een felle strijd zou plaatsvinden.

De Hoekse Futures domineerden de eerste helft en bereikten dankzij een reeks uitstekende aanvallen de rust met een knappe voorsprong van 5-14 met pogingen van Jorian Broekmeyer en Sem Meershoek. Na de pauze nam de wedstrijd aanvankelijk een andere wending, want na 10 minuten spelen kwam Haarlem in de tegenaanval en de stand was 12-14. Zo bleven de bezoekers niet. Met aanvallen van links naar rechts en andersom over het hele veld zochten de jongeren van Hoek het gaatje op in de Haarlemse verdediging. En dat gat ontstond toen de snelle Yaromir Jeronimus, die rond de ruck uiterst gevaarlijk is, ruimte zocht aan de blinde kant en wist te scoren. (12-19).

De race was echter nog lang niet voorbij, want Haarlem had nog genoeg lucht over om het de Hookers lastig te maken. De eerste poging na de pauze kwam na 55 minuten spelen en 5 minuten later volgde een tweede voor Haarlem (24-19). Met een strafschop voor de Amsterdammers voor de palen van Hoekse dachten ze er niet veel aan om met een schot en drie punten (27-19) te profiteren. Met nog veertien minuten te gaan, na een lange fasewedstrijd van Hoek, brak de lange Gijs van Noordennen uiteindelijk als een razende giraffe door de Haarlemse verdediging en scoorde onder de palen. De stand nu met de succesvolle omzetting van Sil Plaisier was 27-26 en de laatste 10 minuten beloofden zeer spannend te worden.

De uiteindelijke uitslag was voor Hoekse Futures, want in een ander langfaseduel waren zij de ploeg die overwegend balbezit had en zich vooral in het Haarlemse veld bevond. Uiteindelijk zag de scheidsrechter vlak voor tijd een overtreding van Haarlem en omdat deze op een zeer gunstige plek viel was het opnieuw Sil Plaisier die de overwinning binnen kon trappen. Hoe succesvol het ook was, de scheidsrechter vond het meteen genoeg en floot met de stand 27-29 voor de Hook Futures.

Het was een overwinning op lange termijn voor het Shereza Pool-team, maar zoals we dit seizoen al hebben gezien, geven jonge honden nooit op. Een zeer nipte maar verdiende overwinning waarmee de Hookers hun 6e plaats in het competitieklassement consolideerden.