FRECA: Camara en Giusti behalen de overwinning met Paul Ricard

Rafael Camara (Prema), leider van de Formule volgens Alpine Regional European Championship-classificatie, heeft in Paul Ricard opnieuw afstand genomen van zijn naaste rivalen Tuukka Taponen (R-Ace) en Brando Badoer (VAR). De Braziliaanse junior van Ferrari won zaterdag en scoorde zondag meer punten dan zijn concurrenten, ondanks dat Camara in de tweede helft van de race naar de zevende plaats zakte. Badoer, de ster van Van Amersfoort Racing, was in de eerste race als derde geëindigd, maar de volgende dag behoorde hij tot de eersten die moesten opgeven, net als Taponen, die zaterdag ook niet verder kwam dan de vijfde plaats.

Tekst: Mattijs Diepraam
Foto’s: Nederlands fotobureau

Nadat Badoer vrijdag in de vrije training de snelste was voor Van Amersfoort Racing, pakte Camara op de eerste competitiedag opnieuw de leiding. De leider van het klassement pakte de pole en werd verrassend verslagen door veteraan Michael Belov (Trident), met Badoer en Taponen (R-Ace) achter hem op de tweede startrij. In de rest van de top tien stonden ook bekende namen van de teams die dit seizoen de FRECA-auto het beste hebben beheerd: Ivan Domingues (VAR) lag voor James Wharton (Prema) en voor Alessandro Giusti (ART) en Ugo Ugochukwu ( Prema). Sainteloc-coureur Enzo Peugeot en derde VAR-coureur Pedro Clerot completeerden de top tien.

Le Castellet (FRA), 18-21 juli 2024 – FRECA Ronde 6 op Circuit Paul, Frankrijk.  Brando BADOER #15, VAR.  © 2024 Nederlands fotografiebureau.

Camara trok zich later op de dag terug uit de concurrentie door 3,7 seconden voorsprong te winnen op Belov, terwijl VAR-duo Badoer en Domingues respectievelijk met 5,6 en 8,9 seconden finishten. Domingues wist Taponen in te halen, die verder achter Camara stond in het klassement. MP-coureurs Valerio Rinicella en Nikhil Bohra zaten vast in het midden van de tafel, terwijl Isaac Baraschi, ter vervanging van Nikita Bedrin (die de eerste F3-race op de Hungaroring won), op de 26e plaats bleef steken.

Op een regenachtige zondag die alle potentie had voor een tombola pakte Camara alsnog de pole en voerde ook beslissend het veld aan in een minstens zo natte race. Het begon pas tien minuten nadat de safety car uiteindelijk bezweek. De concurrenten van Camara, Badoer en Taponen, werden al snel uitgeschakeld na contact met hun rivalen, waarna de safety car weer naar buiten moest. Toen hij de weg vrijmaakte, stond Alessandro Giusti aan de touwen om bij de tweede herstart de leiding te nemen.

Le Castellet (FRA), 18-21 juli 2024 – FRECA Ronde 6 op Circuit Paul, Frankrijk.  Rafael CAMARA #05, Prema Racing.  © 2024 Nederlands fotografiebureau.

Dit luidde een plotselinge wending in de race in, want een plotseling griploze Camara moest nog meer plaatsen prijsgeven: eerst kwamen McLaren-junior Ugochukwu, daarna de verrassende Kanato Le (G4) en Noah Strømsted (RPM), die vervolgens van wisselende plaatsen kwamen. . Giusti kon een deel van zijn teleurstellende seizoen tot nu toe goedmaken, gevolgd door Ugochukwu, Strømsted, Le en Evan Giltaire (ART) en Enzo Deligny (R-Ace), die Camara ook passeerde in de laatste ronde. Dankzij de terugtrekkingen van Badoer en Taponen wist Camara echter nog meer afstand te winnen in het kampioenschap.

FRECA, Paul Ricard, 20-21 juli 2024