FRECA: Taponen domineert het weekend op de Hungaroring, Badoer scoort solide voor VAR

Ferrari-junior Tuukka Taponen (R-Ace) domineerde het FRECA-weekend op de Hungaroring volledig. De Fin pakte twee keer pole position, van waaruit hij beide keren de overwinning behaalde. Rafael Camara (Prema) blijft aan de leiding in het algemeen klassement, maar Taponen haalde hem in. Ondertussen scoorde Van Amersfoort Racing een prachtig doelpunt dankzij Brando Badoer, die tweemaal tweede werd. Het andere Nederlandse team deed het minder goed: ditmaal kon MP Motorsport geen enkel punt scoren.

Tekst: Mattijs Diepraam
Foto’s: Nederlands fotobureau

In natte omstandigheden wist Taponen in de eerste race van de ochtend al de pole te pakken, waarbij zijn teamgenoot Zachary David de snelste was in de andere kwalificatiegroep, terwijl Brando Badoer wederom schitterde voor Van Amersfoort. Dit keer gingen de drie Prema-auto’s niet van de achtste naar de tiende plaats.

Boedapest (HUN), 20-23 juni 2024 – FRECA Ronde 4 op Hungaroring, Boedapest, Hongarije.  Tuukka CAP #08, R-ace GP.  © 2024 Nederlands fotografiebureau.

Terwijl Taponen later die dag op een droog circuit zijn pole omzette in zijn tweede overwinning van het seizoen en David als tweede over de streep kwam, wist klassementsleider Camara de schade te beperken door als enige in de top tien te staan ​​in Drive gestaag naar de finish lijn. voorsprong en bezetten de vierde plaats. Hij bereikte zelfs de derde plaats toen David een tijdstraf van tien seconden kreeg en zakte naar de zevende plaats. Badoer scoorde opnieuw sterk met een tweede plaats.

ART-teamgenoten Alessandro Giusti en Evan Giltaire behielden hun kwalificatieplekken, waarbij de laatste dankzij een nieuwe penalty nog een plek opschoot: dit keer voor Enzo Peugeot, die net als zijn Sainteloc-teamgenoten Matteo De Palo en Théophile Nael werd gediskwalificeerd voor een illegale auto. Valerio Rinicella was nu de beste MP-coureur, maar de Italiaan miste de punten met een 11e plaats.

Boedapest (HUN), 20-23 juni 2024 – FRECA Ronde 4 op Hungaroring, Boedapest, Hongarije.  Vallerio RINICELLA #55, MP Motorsport.  © 2024 Nederlands fotografiebureau.

Taponen deed het de volgende dag opnieuw, om na het weekend 50 punten te kunnen scoren en op te schuiven naar de tweede plaats in het klassement achter zijn Ferrari Driver Academy-collega Rafael Camara. De Braziliaan eindigde als tweede op de baan, maar zakte naar de zesde nadat zijn pass op teamgenoot Ugo Ugochukwu illegaal werd verklaard. Opnieuw behaalde Badoer de tweede plaats, terwijl Ugochukwu opschoof naar de derde plaats.

Boedapest (HUN), 20-23 juni 2024 – FRECA Ronde 4 op Hungaroring, Boedapest, Hongarije.  Brando BADOER #15, VAR.  © 2024 Nederlands fotografiebureau.

Alessandro Giusti is eveneens bestraft voor het inhalen van Enzo Deligny buiten de baan, wat hem twee plaatsen heeft gekost. Voor Van Amersfoort Racing scoorde Pedro Clerot extra punten met een achtste plaats, maar MP Motorsport keerde zonder overwinning huiswaarts.