NAC keert terug naar de Eredivisie – Voetbal International

Excelsior degradeerde zondagavond op (zeer) pijnlijke wijze naar de categorie Keukenkampioen. De Rotterdamse club kende tegen NAC Breda een prima comeback met een winnaar van vier treffers, maar door een doelpunt van de bezoekende club was dat niet genoeg om hun leven te redden. NAC keert na vijf jaar terug in de Eredivisie.

Speculatieve voetballiefhebbers zullen even hebben gedacht dat ze rijk waren tijdens Excelsior – NAC. De eerste wedstrijd eindigde met een overtuigende 6-2 overwinning voor NAC, maar Excelsior had in de play-offs al naam gemaakt als specialistische club. Dit leek zondagavond op eigen veld opnieuw te gebeuren, want na vijftig minuten stond de stand op 4-0. Dankzij een hattrick van Troy Parrott en een eigen doelpunt van Boy Kemper wist Excelsior de eerdere grote nederlaag uit.

Dit resultaat was bepaald niet flatterend, Excelsior oogde ijzersterk zonder Arthur Zagré en Lance Duijvestijn, die beiden rood kregen in de eerste game. Bij NAC werd er, in tegenstelling tot iets minder dan een week eerder, bijzonder weinig bereikt. Juist een heropleving van Casper Staring bleek echter voldoende voor NAC.

Staring speelt sinds januari 2023 voor NAC en speelde eerder voor FC Twente. In zijn vier jaar als profspeler hadden de middenvelder en verdediger precies één doelpunt gescoord. Zijn eerste doelpunt sinds 27 oktober 2020 bleek echter goud voor NAC. Staring vond de linkerhoek achter doelman Stijn van Gassel, waardoor de score over twee wedstrijden opnieuw in het voordeel van de Brabanders was.

Gesteund door het publiek ging Excelsior op zoek naar de 5-1, geldig voor verlenging. Twee jaar geleden haalde Excelsior dit kunstje al uit tegen ADO Den Haag, maar zondagavond kwamen ze niet zo ver. Ondanks de 4-1 overwinning is het verblijf van Excelsior in de Eredivisie na twee seizoenen voorbij. NAC maakt zich op voor zijn eerste avontuur in de Eredivisie sinds 2019.