NAC kan de Eredivisie bijna ruiken na optreden tegen…

NAC Breda heeft dinsdagavond een grote stap gezet richting promotie naar de Eredivisie. In het Rat Verlegh stadion versloeg de ploeg van coach Jean-Paul van Gastel Excelsior met maar liefst 6-2, dat de wedstrijd met negen man uitspeelde.

NAC kwam in de twaalfde minuut op een 1-0 voorsprong. Het was Omgba die met zijn doelpunt het Bredase stadion opblies. In de 25e minuut maakte Excelsior er echter 1-1 van. Lamprou onderschepte de bal van NAC-aanvoerder Martina en serveerde naar Duijvestijn. Hij scoorde de bal gecontroleerd.

In de 38e minuut ging het mis voor de Kralingers. Het was een penalty voor NAC en een rode kaart voor Duijvestijn. Higler tekende de redding en bood NAC de uitgelezen kans om weer op voorsprong te komen. Janosek benutte de kans vanaf elf meter. Drie minuten later kwam NAC zelfs op 3-1. Nu was het Van den Bergh die scoorde. Excelsior-doelman Van Gassel rommelde de bal na een hoekschop en de Belgische verdediger werkte naar binnen.

Voor rust was de stand 3-2. Dit keer kreeg Excelsior een strafschop. Troy Parrot schoot perfect. Na de pauze kregen beide ploegen grote kansen. Haugen maakte er bijna 4-2 van voor NAC, terwijl Zagré van Excelsior tegen de lat schoot en voorkwam dat zijn ploeg er 3-3 van maakte. In de 72e minuut kreeg Zagré zelf zijn tweede gele kaart. De verdediger kwam te laat, stapte op de voet van zijn tegenstander en mocht vertrekken.

Twee minuten na de rode kaart was de stand 4-2 voor NAC. Een afstandsschot van Van den Bergh belandde op de tweede paal en Koscelnik schoot met wat geluk raak. In de 78e minuut kwam NAC zelfs op 5-2. Van den Bergh ging om enkele tegenstanders heen en gaf de bal door aan Omarsson. De spits kopte vervolgens vriendelijk richting de verre paal. In de extra strijd maakte Omarsson er eveneens 6-2 van voor NAC. De IJslandse spits rondde hard af.

In het restant van de wedstrijd werden er geen doelpunten meer gescoord, waardoor NAC komende zondag in een uitstekende uitgangspositie staat voor de terugwedstrijd in Rotterdam. Promotie naar de Eredivisie lijkt door deze 5-2 dichterbij te komen voor NAC.

NAC Breda opstelling: Van de Merbel, Lucassen (46′ Koscelnik), Kemper (68′ Royo), Jan Van den Bergh, Staring, Haugen, Martina, Kuijpers (68′ Omarsson), Oldrup Jensen (68′ Garbett), Omgba (88′ Boere) en Janosek.