NAC door in Eredivisie tegen negenkoppig Excelsior – Voetbal International in hectisch Breda

NAC Breda is zeer dicht bij promotie naar de Eredivisie. Dinsdagavond versloeg Excelsior met 6-2 in de heenwedstrijd van het laatste duel om het laatste ticket naar de Eredivisie. Op een regenachtige middag behaalde de ploeg van Jean-Paul van Gastel een ruime marge voor de beslissende ronde van zondag op Woudestein.

Dat had twee redenen: enerzijds speelde de ploeg van Marinus Dijkhuizen ruim de ene helft met tien man na de rode kaart van Lance Duijvestijn, en nog eens twintig minuten met negen spelers, waarin ook Arthur Zagré moest ingrijpen. Ten tweede was de verdediging van Kralingse op spelhervattingen zo slecht dat NAC daar gemakkelijk van kon profiteren. De eerste drie doelpunten van Breda kwamen op dode momenten, de eerste in de vijftiende minuut.

Aimé Omgba kreeg de bal uit een hoekschop al van twee meter op zijn hoofd gekopt en opende de score. Waar ADO Den Haag er vorige week niet in slaagde de zeer zwakke verdediging van Rotterdam af te straffen met vrije trappen en hoekschoppen, toonde NAC minder genade. Behalve Koekoek Martina. De ervaren verdediger maakte een fout bij een terugspeelbal, die Duijvestijn afstrafte. De aanvaller veranderde snel van een held in een idioot.

Het lijkt erop dat u één of meerdere social media scripts op VI.nl heeft uitgeschakeld. Dit is de reden waarom sociale berichten en liveblogs niet worden geüpload.

Wijzig hier uw instellingen.

Na VAR-beraad bleek dat Duivestijn een weddenschap op een hoekschop met zijn arm van de lijn had weggewerkt. In dat geval wordt ‘dubbele straf’ toegepast: rood en straf. Dominik Janosek, coach van de play-offs, scoorde vanaf elf meter. De euforie was nauwelijks verdwenen toen Jan Van den Bergh hem een ​​nieuwe dosis gaf. Opnieuw uit een corner uiteraard. Van den Bergh profiteerde van de grip van Van Gassel: 3-1. Troy Parrott profiteerde vlak voor rust van een strafschop, anders was het nog erger geweest.

In de tweede helft kon Excelsior het tempo aanvankelijk goed vasthouden: Zagré raakte zelfs de lat. De Excelsior tien wisten zich dapper te verdedigen, maar hun verzet werd gebroken toen Zagré een tweede gele kaart kreeg. Twee minuten later sloeg Martin Koscielník met een enorme dosis geluk de vierde tegen de touwen, waarna Elías Már Omarsson er zelfs 5-2 van maakte tegen zijn oude club. De uitzinnige menigte schreeuwde om meer en ze kregen het. Al in blessuretijd sloot Omarsson een gele streak af met een afstandelijk en droog schot: 6-2.

Voor NAC, dat in 2019 afzakte naar Keukenkampioen en dit seizoen geen kans op promotie leek, ligt een terugkeer naar het topniveau binnen handbereik. Na het uitschakelen van Roda JC Kerkrade en FC Emmen staat Excelsior nu in de ring. De tweede etappe begint zondag om 18.00 uur. Alleen een wonder, zelfs in de play-offs, kan de ploeg van Dijkhuizen aan een derde seizoen op rij in de Eredivisie helpen. Het aftellen is begonnen.