NAC Breda verslaat negenkoppig Excelsior en zet grote stap richting de Eredivisie

NAC Breda heeft dinsdagmiddag een gigantische stap richting de Eredivisie gezet. In de heenwedstrijd van de play-offfinale voor promotie/degradatie werd Excelsior met 6-2 uitgeschakeld. De Rotterdammers speelden het duel met negen man uit en konden de Bredanaars niet in bedwang houden.

NAC Breda begon sterk aan de play-offs. De nummer acht van de reguliere competitie had in twee wedstrijden de leiding over Roda JC, dat op de rand van directe promotie stond. Na het tweeluik tegen Roda JC volgden de wedstrijden tegen FC Emmen. De ploeg van Jean-Paul van Gastel speelde thuis gelijk, maar was in Emmen met 0-3 te sterk.

In het Excelsior-programma was er een tweeluik met ADO Den Haag, nummer vijf in de Keuken Kampioen divisie. In Den Haag beleefden de Kralingen een spannende tijd, maar wisten uiteindelijk met 1-2 te winnen. Deze gunstige uitgangspositie werd later niet meer verlaten. Excelsior won thuis met 7-1 en kon zich daarmee ook opmaken voor de laatste ronde van de play-off.

voeten | NAC Breda – Excelsior (6-2)

NAC Breda kwam al na een kwartier op voorsprong. Aimé Omegba kreeg de bal uit een hoekschop uit een kopbal en kopte binnen. Kort daarna maakte Cuco Martina een fout. Hij maakte een fout bij een terugspeelbal en daar profiteerde Lance Duijvestijn van. Na bijna veertig minuten brak een cruciaal moment van de wedstrijd aan. Doelpuntenmaker Duijvestijn haalde de bal in een hoekschop met zijn arm van de lijn en werd geraakt dubbele straf: rode kaart en strafschop tegen. Dominik Janosek benutte de strafschop en maakte er 2-1 van.

Het werd nog erger voor Excelsior, want drie minuten voor het einde van de reguliere speeltijd wist Jan van den Bergh, eveneens uit een hoekschop, de 3-1 te maken. Voor rust keerde de hoop terug in de harten van Rotterdam toen Troy Parrott, eveneens vanaf de strafschopstip, voor de ruststand 3-2 maakte.

In de tweede helft deed Excelsior nog meer zijn best, maar Arthur Zagre werd gedwarsboomd. Hij kreeg zijn tweede gele kaart en daarmee de rode kaart, waardoor de Eredivisie-speler met negen man moest blijven. Hierna was het verzet gebroken en ging NAC Breda voluit. Dankzij doelpunten van Martin Koscelnik en Elias Mar Omarsson (twee keer) kwam de Noord-Brabantse club op 6-2. De return vindt zondag om 18.00 uur plaats in Kralingen.