Geschiedenis FC Emmen – NAC Breda (play-offs)

Zeventien keer eerder bezocht NAC De Oude Meerdijk. Tot nu toe hebben we zeven keer gewonnen, acht keer gelijk gespeeld en NAC twee keer gewonnen. De meeste van die wedstrijden waren in de Eerste Divisie, op één Eredivisie-duel en één bekerduel na, waren er twee wedstrijden in de play-offs.

Thuis boeken we tegen Breda goede resultaten, al gaat de herinnering van veel fans al snel terug naar een minder prettige editie. Op 20 mei 2021 speelden we ondanks vele kansen 1-1 gelijk in de play-off. Omdat er in de verlenging geen doelpunten vielen en we verloren in de strafschoppenreeks, degradeerden we voor het eerst in de geschiedenis naar de Eerste Klasse.

Eerste keer
Laten we teruggaan in de tijd, specifiek naar 26 april 1986, aan het einde van ons eerste seizoen in het profvoetbal. Het voetbal was niets bijzonders, maar de enorme vechtlust van de Emmenaren maakte veel goed. Een kwartier voor tijd kwam de ploeg van Emmer-coach Theo Verlangen op achterstand dankzij een afstandsschot van Tom Smits, maar in de slotfase werd de thuisploeg beloond voor haar werk. NAC-verdediger Adri van Kraay schoot een schot van Grads Fühler in eigen doel en de stand werd 1-1 in Emmen. Dankzij die late gelijkmaker kon Drenthe leven met een gelijkspel, maar in werkelijkheid had er veel meer in kunnen zitten.

Het seizoen daarop wonnen we, en overtuigend ook. Dankzij doelpunten van de eerder genoemde Fühler, Rudi Metz en Raymond de Vries werd de stand 3-0.

zeven doelpunten
Bekervoetballiefhebbers werden op 19 september 1992 getrakteerd. Halverwege de eerste helft scoorden Ton Lokhoff en John Lammers achter elkaar voor NAC, waardoor het erop leek dat het een onaangename bekeravond zou worden in Meerdijk. Maar voor rust maakten Jan de Jonge en Joseph Oosting er 2-2 van. Na rust was het allemaal voorbij, toen de ploeg uit Emmen met een 4-2 voorsprong aan de leiding kwam dankzij Ben Haverkort en Mark Zegerius. Door het einddoelpunt van Cees Schapendonk werd het 4-3, maar hij kon niet voorkomen dat de ‘Parel van het Zuiden’ werd uitgeschakeld.

Laatste keer
De laatste keer dat we thuis tegen NAC speelden was op 13 januari 2024 in de competitie. Het was een wedstrijd die typerend was voor de fase waarin we zaten; Bij een 2-0 voorsprong (beide goals van Jari Vlak) gebeurde er niets ergs, maar toen een verdwaald schot van Matthew Garbett er 2-1 van maakte, ging ineens iedereen aan de slag. Dankzij Elias Mar Omarsson en Martin Koscelnik eindigde NAC op 2-3.

De twee voorgaande edities eindigden met een 2-0 overwinning. De meest recente was op 3 juni 2023 in de play-offs, toen we in Breda met 1-2 wonnen van De Oude Meerdijk. Die voorsprong kwam niet meer in gevaar en dankzij schitterende doelpunten van Richairo Zivković en Jasin Assehnoun werd het 2-0 in Emmen.

Anderhalf jaar eerder, op 22 januari 2022, werd de 2-0 overwinning behaald door doelpunten van Jari Vlak en Reda Kharchouch. Na een halfuur spelen scoorden ze al snel in het door het coronavirus leegstaande stadion De Oude Meerdijk.