Geschiedenis NAC Breda – FC Emmen (play-offs)

Dinsdagmiddag gaan we voor de zeventiende keer op bezoek bij NAC Breda. In de voorgaande zes edities keerden we vier keer met volle buit terug naar Drenthe, waaronder de laatste drie keer. Verder speelden we vier keer gelijk en won de thuisploeg acht keer. Deze wedstrijd werd dertien keer gespeeld in de Eerste Divisie, één keer in de Eredivisie, één keer in de beker en één keer in de promotie/degradatie play-offs.

Eerste keer
De eerste ontmoeting tussen NAC en Emmen in Breda dateert alweer bijna veertig jaar geleden. Op 19 oktober 1985 kwamen we dankzij doelpunten van Henry Pelleboer en Vladimir Tortevski nog voor rust op een 0-2 voorsprong in de Beatrixstraat. De Bredanaars wisten voor rust de stand op gelijke hoogte te brengen dankzij een eigen doelpunt van Emmer-middenvelder Jan Postma. In de finale scoorde NAC-aanvaller Paul Bannon de gelijkmaker, waardoor de Drentse ploeg van Theo Verlangen met een bitter gevoel huiswaarts keerde.

Laatste keer
In de laatste drie bezoeken aan het Rat Verlegh-stadion kwamen we telkens met drie punten weg. Eerder dit seizoen wonnen we met 1-3 na een eigen doelpunt van Jeff Hardeveld, dankzij doelpunten van Jari Vlak, Joey Konings en Rui Mendes. Desley Ubbink was belangrijk met assists bij de laatste twee doelpunten.

Vorig seizoen stonden we ook in de halve finales van de play-off tegen NAC. Dankzij doelpunten van Lorenzo Burnet en Ole Romeny gingen we met een 0-2 voorsprong de rust in, een resultaat dat gezien het spelpatroon groter had kunnen zijn. Na rust leek het erop dat er geen doelpunten meer vielen, totdat Aimé Omgba in de extra tijd met een gemist schot de 1-2 scoorde. Uiteindelijk had dat doelpunt geen gevolgen, want de return in Emmen werd 2-0 voor de thuisploeg.

De overige overwinningen op NAC kwamen in de Eerste Klasse en eindigden eveneens op 1-2. Op 17 september 2021 boekte Burnet ook een overwinning in Breda. Hij scoorde na de 1-1-pauze de 1-2 overwinning. Rui Mendes had de Emmenaren aan het begin van de wedstrijd op 0-1 gezet, maar vlak voor rust scoorde Danny Bakker de gelijkmaker voor de thuisploeg. De andere overwinning bij NAC kwam op 10 april 1990, toen Gerrie Schaap en Mark Zegerius voor Emmen en Ton Cornelisse voor NAC een eindstand van 1-2 behaalden.

In Breda was het echter niet altijd gemakkelijk; Tot de acht nederlagen in Drenthe behoorden ook een 7-1 (in januari 1991) en een 6-0 (in maart 1993). Daarna speelden we van 1993/1994 tot en met 2014/2015 slechts één keer tegen NAC, dat met uitzondering van het seizoen 1999/2000 in de Eredivisie speelde.