Gaan de volleyballers van Licurgo in de finale om de titel of niet? De beslissing valt woensdag tegen Dynamo in Apeldoorn.

Volleyballers van Nova Tech Lycurgus wachten op een beslissende wedstrijd tegen Dynamo om de finale te bereiken in de strijd om de titel. Zondag wonnen de Apeldoorners met 3-0 in Groningen en de stand is nu 2-2.

Lycurgus had nog één overwinning nodig om de finale om de Nederlandse titel te bereiken. Om dit te bereiken moest Apeldoorn Dynamo zondagmiddag op eigen veld in het Groningse Martiniplaza verslagen worden. Want dan zou de thuisploeg met 3-1 winnen in de halve finales en de best-of-five onderlinge series in hun voordeel beslissen. Maar Dynamo zette zijn goede spel meteen voort in de eerste set van de zaterdagavond gewonnen thuiswedstrijd. De eerste set werd door de bezoekers gewonnen met 18-25.

Lycurgus kreeg al snel te maken met tegenslagen op de set. Spelmaker Sam Gortzak, die de afgelopen weken voor die positie de voorkeur kreeg boven de Amerikaan Cole Bogner, moest ziek het veld verlaten. Hij deed het met tranen in zijn ogen, omdat de ervaren speler tegelijkertijd het grote belang van de wedstrijd besefte. Bogner kwam als zijn invaller in de ploeg, die na het duel van zaterdag in Apeldoorn een wissel kende in de basiself. Zo speelde hij nu bijvoorbeeld intermediair Luuk Hofhuis in plaats van Niels de Vries.

Een thuiszege zou Dinamo duidelijk goed hebben gedaan

Dinamo, dat na twee wedstrijden in de halve finales nog steeds met 2-0 achter stond, had duidelijk geprofiteerd van de overwinning van zaterdag. De ploeg speelde met het nodige vertrouwen, waarbij de gevaarlijke Yannick Bak en Sjors Tijhuis opnieuw in goede vorm verkeerden. In het bijzonder dankt Duco Krook de servicedruk die nodig is voor bezoekers.

Lycurgus besefte dat er in de tweede set meer nodig was om de finale thuis te beslissen. Er ontstond een gelijkmatiger gevecht, waarin het kwartje voor beide partijen nog steeds tot 16-16 kon dalen. Maar de gasten waren scherper en behielden het initiatief tegen de Groningers. Dat liet ook goede dingen zien, maar liep nog steeds een beetje achter op de feiten. In het geweldige punten Boven de twintig punten hervond de thuisploeg echter de strijdlust, waarna een huiveringwekkende strijd losbarstte.

Een griezelige set die tot het einde reikt

De set leek eindeloos te duren, met onder meer prachtige aanvalsacties van Kay van Dijk en Robin Boekhoudt van Lycurgus. Maar dit werd meteen beantwoord door doelpunten van Bak, Tijhuis en Van Zeist. De Dynamo kreeg na 24-25, 25-26, 26-27 en 27-28 setpunten, maar telkens kwam de thuisploeg gelijk. Maar met de stand 28-29 werd de set beslist in het voordeel van de Apeldoornse ploeg. Een sterke opslag belandde net binnen de lijnen, waardoor Dynamo met 28-30 won en met 0-2 voorstond in sets.

Lycurgus speelde nu als libero bij Niels Kuijpens. Hij verving de vaste en internationale speler Jeffrey Klok, die niet meer helemaal fris in de oksels zat. In de derde set herstelde de thuisploeg de achterstand en nam een ​​10-9 voorsprong. Pass rusher Ramón Martínez Gion had zijn plaats afgestaan ​​aan de Amerikaan Cole Gillis, die in de laatste wedstrijden enkele minuten had gespeeld. De Groningers vochten voor hun laatste kans om de wedstrijd niet te verliezen. Het bleef een spannende strijd, waarbij het ene team scoorde en het andere team.

Woensdag wacht de beslissende wedstrijd in Apeldoorn

Een dodelijk blok van Gillis bezorgde de Groningers een 15-13 voorsprong, waarna Dynamo direct reageerde. Lycurgus nam een ​​voorsprong van 21-19, maar kon ook deze set niet winnen. Na 22-22 scoorde Dynamo, die vervolgens de set met 23-25 ​​en de wedstrijd met 0-3 won na een stop die werd afgelast door Lycurgus-libero Kuijpens. Kuijpens werd alsnog uitgeroepen tot man van de wedstrijd, maar moet woensdag met Lycurgus afreizen naar Apeldoorn. Daar wordt de vijfde en beslissende wedstrijd van de halve finales gespeeld. De winnaar speelt in de finale.