Lycurgus-volleyballers uit Groningen brengen eerste klap uit in halve finales in Apeldoorn door Dynamo met 2-3 te verslaan

Volleyballers van Nova Tech Lycurgus presteerden goed in de strijd om de Nederlandse titel. In de eerste halve finale werd Dynamo in Apeldoorn met 2-3 verslagen.

De eerste hit is een dollar waard. Onder dat motto begon Lycurgus aan hun eerste halvefinalewedstrijd tegen Dynamo in de strijd om de Nederlandse titel. De Groningers speelden dinsdagavond een vrijwel vlekkeloze eerste set in Omnisport, een van de beste dit Premier League-seizoen. De bezoekers versloegen de thuisploeg met 16-25.

Dynamocoach Redbad Strikwerda vroeg zijn volleyballers herhaaldelijk een stap opzij te zetten om een ​​time-out af te roepen, maar dit had geen effect. Lycurgus serveerde beter dan zijn tegenstander, had de verdediging op orde en was ook effectiever in de aanval. Misschien moest Dinamo het tempo nog opvoeren. In tegenstelling tot de Groningers hoefde de thuisploeg geen kwartfinaleduels te spelen en kreeg ze twee weken rust. Bovendien miste de thuisploeg spelmaker Gijs van Solkema, bij wie onlangs diabetes werd vastgesteld. Hij was aanwezig, maar niet beschikbaar.

Door Lycurgus stromen is niet realistisch

Het was echter onrealistisch om te verwachten dat Lycurgus in de tweede set zou opschuiven, gezien de wedstrijd eerder dit seizoen. De inwoners van Groningen wisselden te vaak goede en slechte tijden af. Bovendien zijn beide teams doorgaans aan elkaar gewaagd. Dat was nu ook het geval.

Dynamo speelde de tweede set terwijl Lycurgus de eerste had gespeeld en een flink pak slaag kreeg. Alleen de Groningers hadden succes, terwijl de Apeldoornaren konden aanvallen zoals ze wilden. Lycurgus-spelers zagen veel van hun ploegen falen en stonden vanaf het begin van deze set achter. Het antwoord op de harde klappen van de Dynamospelers werd niet meer gevonden. Over het setverlies van 25-16 viel absoluut niets te bespreken. De eerste wedstrijd van een best-of-five-serie stond opnieuw wagenwijd open op 1-1.

Inwoners van Groningen keren terug naar het normale leven

In de derde set besefte Licurgo dat hij beter was dan hij in de vorige had laten zien. Net als in de eerste inning namen de Groningers het initiatief en haalden Dinamo in, maar de thuisploeg vocht terug en scoorde 18-18. Er volgde een spannend gevecht waarin de bezoekers de call wonnen geweldige punten Met een voorsprong van 20-21 gingen ze aan de wedstrijd.

Onder meer dankzij een goed blok van Sam Gortzak, die opnieuw de voorkeur kreeg als spelmaker boven de Amerikaan Cole Bogner, behaalde Lycurgus meerdere setpunten. De tweede werd benut door een intelligente trap van veteraan Ramón Martínez Gion, waardoor Dinamo, een ploeg waarin hij jarenlang speelde, kapot ging. De stand was 22-25 en 1-2.

Luuk Hofhuis Dodelijk Blok

De vierde set werd een strijd, waarin Lycurgus gelijk maakte na een 11-11 achterstand. Dat gebeurde met een dodelijk blok van spits Luuk Hofhuis. Daarna kwam het verschil tussen beide ploegen een tijdje niet boven de één punt uit, totdat Dynamo aanvallend scherper werd. Dat leidde tot een 22-17 voorsprong voor de Apeldoorners, die op weg waren naar een beslissende vijfde set. Dat was een feit toen Cas Abraham bij 25-19 het setpoint verpletterde en de stand op 2-2 bracht.

Lycurgus was dit seizoen niet zo blij met het spelen van vijf sets, die meestal verloren gingen. Maar deze keer was het anders. De groningers begonnen furieus en kwamen op een 1-5 voorsprong. Dynamo-coach Strikwerda belde opnieuw een time-out, maar zag Hofhuis direct uitstekend blokkeren: 1-6. Een geconcentreerde Lycurgus kon de overwinning bijna ruiken. Zeker toen de stand op 5-12 kwam dankzij serviceazen van Hofhuis en opnieuw Kay van Dijk.

Maar Dynamo verdedigde als een leeuw en leek na 13-14 een manoeuvre te maken, toen de scheidsrechters een treffer van Apeldoorn over het hoofd leken te zien. Ware het niet dat de Amerikaanse invaller Cole Gillis Lycurgus met een fatale klap het matchpoint en de 3-2 overwinning bezorgde.

Dinamo-Licurgo 2-3

Posities instellen: 16-25, 25-16, 22-25, 25-19 en 13-15.