Het Rat Verlegh-stadion kleurt oranje: ruim 10.000 fans zien de Oranje Leeuwinnen winnen | BredaVandaag

Door: Olaf Knook

Algemeen

BREDA – Gisteravond kleurde het Rat Verlegh-stadion niet geel-zwart, maar oranje. De Oranje Leeuwinnen speelden daar hun tweede kwalificatiewedstrijd voor het EK tegen Noorwegen. Een fraai doelpunt van Lineth Beerensteyn in de 6e minuut maakte het verschil: 1-0.

Het Nederlands dameselftal speelde dinsdagmiddag in Breda een kwalificatiewedstrijd voor EK 2025. Vijf dagen na de teleurstellende nederlaag in Italië (2-0) zocht Oranje tegen ruim 10.000 fans herstel in het Rat Verlegh stadion. De rivaal stond op nummer 16 op de FIFA-ranking: Noorwegen.

Eerste beste kans

Hebben de Oranje Leeuwen de dakpannen verwijderd? Niet precies. Er waren weinig opvallende momenten. Nederland kreeg in totaal vier kansen, waarvan de eerste meteen raak was. Beerensteyn ontving de bal van Van de Donk, nam hem goed op en stuurde hem met de rechterhand naar de tweede corner: 1-0. Prachtige goal van de aanvaller van Juventus, nummer 33 in dienst van het Nederlands elftal.

Daarna gebeurde er weinig in de eerste helft. Erg gevaarlijk waren de Noren ook niet. Het was een intens en open gevecht, zonder veel wapenfeiten of mooie aanvallen. Dat patroon herhaalde zich in de tweede helft. Kort na rust schoot Celin Bizet Ildhusøy op doel, maar zijn schot werd gered door doelman Lize Kop. In de 90e minuut werd het schot van aanvoerder Guro Reiten via de rug van Dominique Janssen afgeketst.

De tekst gaat verder onder de foto.

Ruim 10.000 fans in Breda – Hanneke Marcelis

Belangrijke punten

Zo werd het 1-0. Een resultaat dat met gejuich werd ontvangen. Dat is begrijpelijk, want de slechte start van de EK-kwalificatiewedstrijden tegen Italië was pijnlijk. Nederland had een positief resultaat nodig. De methode was echter nog steeds niet geheel bevredigend. Er was nog werk aan de winkel, vooral op het gebied van bezit. Maar met drie belangrijke punten ligt de strijd in de EK-kwalificatiegroep wijd open, zeker omdat Finland eerder op de avond met 2-1 van Italië won.

Oranje vervolgt de EK-kwalificatie op 31 mei met een thuiswedstrijd tegen Finland, vier dagen later gevolgd door een uitwedstrijd tegen Finland. De kwalificatiewedstrijden worden in juli afgesloten met een thuiswedstrijd tegen Italië en een uitwedstrijd tegen Noorwegen. De twee hoogst gerangschikte ploegen uit de groep kwalificeren zich rechtstreeks voor het EK in Zwitserland, terwijl de nummers drie en vier in de play-offs strijden.