RFC Haarlem boekt belangrijke zege met ‘lelijk rugby’

Marcel Tabbers

Oisterwijk

In Oisterwijk hield Haarlem de kansen op het bereiken van de finale in de Trofeepoule nog levend. De ploeg van coach Logan Ngatuere-Ongley draaide een 7-0 achterstand tegen de Oysters om in een 7-15 overwinning.

Dankzij de overwinning heeft Haarlem (27 punten) nog alle controle om in mei tegen Dukes of Diok om de Trofee te spelen. Volgend weekend wacht Haarlem een ​​cruciale wedstrijd tegen Dukes, die met 36 punten op de eerste plaats staat. Diok uit Leiden volgt met 33 punten.

In Brabant waren de omstandigheden zwaar. Regen en hagel maakten het parcours glad en zwaar. Bovendien was er weinig grip op de bal. Aanvankelijk was de plaatselijke club degene die het beste met de situatie omging en een 7-0 voorsprong nam. Nog voor rust tekende Quermy Warmerdam voor een Haarlemse try. De omzetting was geen probleem voor Dino Bozic, waardoor de stand bij rust 7-7 stond.

In de tweede helft leek Oysters met nog tien minuten te gaan de wedstrijd te beslissen. De poging werd echter afgekeurd omdat de Haarlemse verdediger werd gehinderd. De aanval van Haarlem werd kort daarna beloond met een try van Milo Niggebrugge. De conversie ging naast en de stand was 7-12.

In het eindoffensief deden Oysters er alles aan om de overwinning te pakken. Kapitein Lucas de Waaij was bang voor een klein foutje dat altijd in dat bekende hoekje zit. “We hebben de afgelopen wedstrijden genoeg punten verloren. We bleven zoeken naar de aanval, we domineerden maar konden niet afmaken. Ik had echt geen zin om nog een wedstrijd te verliezen”, aldus De Waaij. “Eerlijk gezegd speelden we daarom ‘lelijk rugby’. Veel scrums bespaarden veel tijd. Het ging ons alleen om het resultaat en niet om de schoonheid.” Dat Haarlem alsnog een penalty kreeg, was een grote meevaller.