Veel afwezigen ontbinden het PEC: de inwoners van Zwolle kunnen nauwelijks een vuist maken tegen SC Heerenveen | PEC Zwolle

Het gehavende PEC Zwolle verloor zondag met 2-0 in Heerenveen. Zonder vaste spelers Younes Namli en onder meer Davy van den Berg kon PEC Zwolle nauwelijks op tegen de Friezen.

Alsof PEC Zwolle nog niet genoeg blessures had, moest Johnny Jansen het zondag bij terugkeer in zijn oude huis doen zonder zijn vaste doelman Jasper Schendelaar. Hij was ziek, waardoor Mike Hauptmeijer een kans kreeg onder de lat. Daarmee liet hij oud-international Kenneth Vermeer, die afgelopen zomer werd gecontracteerd, op de bank zitten.

Door de ziekte van Schendelaar kwam het totaal aantal afwezigheden in het PEC op negen. Zo maakten Silvester van der Water en Filip Krastev hun debuut als starters voor PEC Zwolle.

Van der Water was degene die in de eerste helft voor de grootste dreiging voor Zwolle zorgde door in de vierde minuut raak te schieten. Zijn schot was geen probleem voor de Zwolse doelman Mickey van der Hart, die ten koste van Andries Noppert al geruime tijd starter was bij sc Heerenveen.

Dat dit de grootste dreiging voor de Zwolse ploeg was, was veelzeggend voor het vervolg van de eerste helft. Af en toe kwamen beide ploegen gevaarlijk dicht bij het doel van de tegenstander, maar echt gevaarlijk was het niet. Even leek het erop dat Pelle van Amersfoort SC Heerenveen na 25 minuten op voorsprong zette, maar zijn doelpunt werd afgekeurd wegens handsbal.

Vlak voor rust scoorden de Friezen: invaller Anas Tahiri scoorde uit een strafschop, gepleegd na een overtreding van Krastev: 1-0.

In de tweede helft kreeg PEC snel een kans dankzij Thomas Lam, maar de gok van de verdediger werd gered door Van der Hart. Van der Water dreigde ook meerdere malen, maar zette dit niet om in serieuze kansen.

Heerenveen wist serieuze kansen te creëren. Eerst ging het PEC goed omdat Ché Nunnely in de zijkant van het net schoot en even later ging het naast. In minuut 65 viel het doelpunt: Van Amersfoort maakte er 2-0 van.

In de slotfase probeerde de PEC nog iets te forceren, zelfs met de komst van Tolis Vellios. De aanvaller kreeg enkele kansen, maar die werden niet gerealiseerd. Zo moest PEC zonder punten terugkeren naar Zwolle en zakte de ploeg naar de 13e plek, met een voorsprong van negen punten naar zestien.