Zal SC Cambuur de ‘dippie’ achter zich laten met de overwinning op NAC Breda?

Het was niet altijd mooi, maar er was geen gebrek aan strijd. SC Cambuur pakte maandagmiddag in Breda drie hele belangrijke punten in de strijd om een ​​plek in de play-offs. Met twee kopballen won Roberts Uldrikis het goud (1-2). “We hebben de laatste tijd een crisis doorgemaakt.”

De wedstrijd tegen Jong FC Utrecht van afgelopen vrijdag was een regelrechte schande. SC Cambuur, dat strijdt voor een plek die uiteindelijk recht geeft op deelname aan de promotie-play-off, liet zich overmeesteren door angst en verloor thuis met 2-4 van de nummer zeventien in de eerste divisie. Het publiek maakte duidelijk dat ze niet blij waren met de vierde wedstrijd op rij zonder winst.

Na een slapeloze nacht en enkele dagen hard trainen concludeerde Henk de Jong dat het probleem opgelost leek. Verder had Cambuur volgens de coach weinig te verliezen in Breda en kon zijn ploeg vrij vrij voetballen. Toch was het een lastige wedstrijd, waarin de Leeuwarders gevaarlijke momenten kenden, maar dankzij hun vechtlust uiteindelijk de overhand kregen.

“Gelukkig deed hij dat.”

Twee kopballen van Roberts Uldrikis bezorgden Cambuur de drie punten. De eerste was het mooiste om naar te kijken. De Let kopte de voorzet van Milan Smit terug tegen de touwen. De tweede was ongetwijfeld de belangrijkste. Na een pass van Fedde de Jong steeg Uldrikis achter zijn directe rivaal de lucht in en kopte hard. Een doelpunt waarvan NAC niet meer kon herstellen.

“Prachtig”, zei de speler van de wedstrijd na afloop in de catacomben van het Rat Verlegh-stadion, niet geheel toevallig met een grijns van oor tot oor. “Ik zag Fedde op de rechterflank naar voren rennen en ik wachtte tot hij de bal zou doorgeven. Gelukkig deed hij dat. Echt een grote bal van zo’n dertig meter. Ik zat op de juiste plek, ik aarzelde niet, ik sprong en ging naar binnen.”

Nadat Cambuur in de eerste helft een enigszins disproportionele voorsprong nam, leek het in de tweede helft opnieuw mis te gaan, niet voor het eerst dit seizoen. Een kwartier na rust scoorde NAC Breda uit een hoekschop. De vraag was toen: zal de angst opnieuw aanvallen? Toen schoot het antwoord door het hoofd van Uldrikis: nee. Uiteindelijk pakten de Leeuwarders wederom alle buit.

“Het was geen makkelijke wedstrijd, maar dat is normaal na de klap van vrijdag”, aldus Henk de Jong. “De eerste twintig minuten stonden we onder grote druk. Toen konden we het nog een beetje kantelen en scoorden we ook. In de tweede helft stonden we opnieuw onder druk. Ze bleven langs onze kanten passeren. Op een gegeven moment dacht ik: hier moeten we iets aan doen, en ik ben doorgegaan.”

De Jong schakelde over naar een vijfmansverdediging en dat bleek een gouden zet. Cambuur leek NAC Breda onder controle te hebben en de ruimtes ontstonden doordat de zuiderlingen in de aanval gingen nadat de tweede goal van Uldrikis alleen maar in het voordeel van de ploeg werkte. “Dat is ons team dit seizoen. Soms verliezen we, maar we kunnen hem ook de schuld geven. Geweldig.”

‘We zaten in een depressie’

Dankzij de overwinning in Breda stijgt Cambuur in het klassement van de tiende naar de zevende plaats. En zo bevindt de ploeg zich, althans voor een tijdje, opnieuw in een positie die haar immers het recht geeft om deel te nemen aan de promotie-play-offs. Iets dat door het uitblijven van een overwinning de afgelopen weken in gevaar leek te komen. Opluchting was op het gezicht van De Jong te lezen.

Er was ook een vervanger voor zijn naamgenoot, Fedde de Jong. “We hebben de laatste tijd een crisis doorgemaakt. Dit moeten we nog uitzoeken, want de prijzen worden al uitgedeeld. Dat betekent: hard werken om die play-offs te halen. We moesten een schakelaar omzetten. Vandaag hebben we echt gevochten en het is geweldig dat je hebt gewonnen. “Dat is goed voor ons vertrouwen.”