Twee rode kaarten en zeven doelpunten in de derby, Hoogland en SDVB worden afgestraft: dit is het voetbaloverzicht | Amersfoort

TOTAAL VOETBALHet was afgelopen zaterdag zeker geen saaie Amersfoortse derby. Met zeven doelpunten, twee strafschoppen, zes gele kaarten en twee rode kaarten was er veel te doen. Voor Hoogland en SDVB was het een weekend dat ze snel zullen vergeten. Beide divisiespelers scoorden vijf doelpunten. Lees hier alles over de laatste speelronde.

Spakenburg-Katwijk 2-2 (0-2)
0-1 Robin Schulte, 0-2 Rubén Doesburg, 1-2 Mukthar Suleiman, 2-2 Ahmed el Azzouti.
Koploper Spakenburg herstelde zich van een 0-2-achterstand tegen titelverdediger Katwijk: 2-2. Dat deed hij na een matige eerste helft, waarin een hoekschop en een zeldzame rebound van doelman Alessandro Damen fataal werden. “Dat verdienden we vanwege de manier waarop we speelden”, aldus coach Chris de Graaf. Kort na rust kwamen The Blues terug van een 2-2 achterstand, waarna de beste kansen werden verspeeld. Suleiman, Koen Wesdorp en Floris van der Linden misten echter de plank. De nummer 2 van het klassement, De Treffers, won en verkleinde het verschil naar 8 punten.

Hercules – Eemdijk 3-3 (1-2)
1-1 Yannick Bouw, 1-2 Sven Deen, 1-3 Jesper van Dalen.
Na vier nederlagen op rij verloor Eemdijk een fel omstreden punt tegen Hercules. De ‘Diekers’ kwamen in de eerste helft op voorsprong dankzij een strafschop van Yannick Bouw, direct daarna volgde de 1-1-stand. Sven Deen en Jesper van Dalen scoorden 1-2 en 1-3. In de slotfase wist de bekervechter uit Utrecht gelijk te trekken. Eemdijk blijft dertiende in de derde divisie A. “Ik ben blij met hoe de jongens zich hebben laten zien”, aldus Eemdijk-coach Willem Romp. “Ze waren achteraf erg teleurgesteld door de verloren voorsprong, maar ik hoop dat ze snel zullen beseffen dat ze een goede wedstrijd hebben gespeeld.”

Genemuiden – IJsselmeervogels 0-0
IJsselmeervogels liet zich van haar goede kant zien tegen de titelrivaal Genemuiden, maar kwam niet verder dan een moeizame 0-0. Twee weken na de 0-3 thuis tegen RKAV Volendam domineerden de ‘rooden’ grotendeels Genemuiden, gaven niet op in de verdediging maar slaagden er in de aanval niet in om het verschil te maken. Dit ondanks een groot aantal kansen. “We hebben heel goed gespeeld”, aldus Vogels-coach Gert Jan Karsten. “Het benutten van de kansen was simpelweg onvoldoende.” De recordkampioen bleef daarmee op de derde plaats in de derde divisie A, drie punten achter koploper Volendam en één punt achter Genemuiden.

Sparta Nijkerk – DEM 4-1 (3-0)
1-0 en 2-0 Mark van der Weijden, 3-0 Mike Ahrens, 4-1 Kevin Sterling.
Na vier nederlagen op rij heeft Sparta Nijkerk eindelijk weer de zoetheid van de overwinning geproefd. Op sportpark De Ebbenhorst was een bliksemstart dankzij een dubbelslag van Mark van der Weijden voldoende om afstand te nemen van DEM. Nadat Mike Ahrens bij rust de 3-0 maakte leken de bezoekers uit Beverwijk na de thee enthousiast te worden, maar de formatie van coach Eric Speelziek liet dat niet toe. Ook Kevin Sterling leverde een bijdrage aan de statistieken. Dankzij de triple klommen de Gelders naar de zesde plaats in het klassement van de derde divisie.

Pelikaan S. – SDV Barneveld 5-1 (4-0)
4-1 Shan Biwott.
SDV Barneveld wist na de winterstop nog maar één punt te pakken en gaat daardoor flink achteruit. Pelikaan S diende de vierdeklasser de grootste nederlaag van het seizoen toe. “We verdedigden dramatisch, aanvallend konden ze alles”, aldus coach Dick Kooijman. Na 4-0 werd het duel gestaakt vanwege een verrassing met zes gele kaarten. Stijn van Wolfswinkel kreeg de tweede. Shan Biwott scoorde het enige doelpunt voor de Barnevelders.

Huizen-Hoogland 5-0 (3-0)
Na een chaotische week met blessures en ziektes verloor Hoogland van Huizen. “Maar ook met een lastige kwalificatiefase kun je goed starten”, klaagde coach Raymond Prins, die zijn ploeg na zes minuten op een 2-0 achterstand zag staan. “We verloren de wedstrijd snel.” Een voorbeeld van de afwezigheid is te zien in de positie onder de dwarsbalk. Dit keer werd de derde optie gespeeld door Daan Broere, normaal gesproken keeperstrainer.

NSC – ASV Dronten 2-3 (1-1)
1-1 Armando van Breda, 2-2 Kevin van Essen.
Het ontmoedigt je. De NSC dacht dat dit de negatieve spiraal van vijf opeenvolgende nederlagen zaterdag zou doorbreken. Een 2-2 puntendeling tegen ASV Dronten lag binnen ons bereik. In de 51e minuut van de tweede helft vielen de bezoekers krachtig aan na een zwakke verdediging. ASC Dronten won met 2-3 op sportcentrum De Burcht. De ploeg uit Nijkerk weet dat het winnen van de eerste divisie een grote uitdaging wordt.

NSC Nijkerk kreeg in de finale een tegenslag.
NSC Nijkerk kreeg in de finale een tegenslag. © Rodney Kersten

Fortissimo – Terschuurse Boys 2-2 (1-2)
1-1 Gydo Vos, 1-2 Milan van Veldhuizen.
Terschuurse Boys hebben nog één punt over in de uitwedstrijd tegen Fortissimo. De ploeg van coach Etie Jansen kwam één keer op achterstand en kwam één keer op voorsprong, maar moest uiteindelijk genoegen nemen met een gelijkspel. Bij Fortissimo werd vlak voor tijd een speler van het veld gestuurd. “Een flink aantal punten, maar het gelijkspel kwam in blessuretijd, dus dat maakt hem nog steeds bitter”, aldus de coach.

DEV Doorn – Renswoude 2-2 (1-1)
1-1 Rubén Smit, 2-2 Rik Huijser 2-2.
Renswoude kende een lastige zaterdagmiddag bij DEV Doorn. De ‘Cuervos’, trotse koplopers van de derde categorie B van het zaterdagvoetbal, kwamen met 2-2 gelijk. In de verdediging werden te veel fouten gemaakt en was er weinig controle over de bal, Ruben Smit en Rik Huijser waren effectief in de aanval en toch werd er een punt behaald. Uittredend coach Jeroen de Zwaan: “We konden niets forceren.”

Hoevelaken – SKV 2-0 (2-0)
1-0 Roan van de Pol, 2-0 Joep Timmerman.
Hoevelaken behaalde een even duidelijke als solide overwinning op SKV. De formatie van coach Rob van Diermen, die na dit seizoen ook actief zal zijn in Hoevelaken, versloeg Wageningen SKV met 2-0. Roan van de Pol en Joep Timmerman waren voor rust de doelpuntenmakers. Door de overwinning blijven de Hoevelakers iets achter bij de top twee.

Alverna – Barneveld 2-2 (2-2)
1-1 en 2-2 Silvan van Hierden.

De Posthoorn – HVC 5-2 (1-2)
0-1 Marciano Rijnders, 1-1 Dani Schmitz, 1-2 Robin van den Brom, 2-2 Dylan Bos, 3-2 Dennis Brink, 4-2 Emre Bozdemir, 5-2 Dominique van Soeren.

Doelman Tim van Loon van Eemboys kan de bal pakken voordat Floris de Boer (VVZ'49) kan schieten.
Doelman Tim van Loon van Eemboys kan de bal pakken voordat Floris de Boer (VVZ’49) kan schieten. © Stefan Roelfsema

Eemboys – VVZ’49 0-1 (0-1)
0-1 Boer Floris.
Een week geleden won Eemboys voor het eerst in anderhalf jaar een competitiewedstrijd. De ploeg uit Baarn kon tegen VVZ’49 niet verder.

Austerlitz – ‘t Vliegdorp 1-0 (0-0)