Wereldrecordhouder Bol schoof met gemak door naar de finale op de 400 meter op de NK’s

Atlete Femke Bol plaatste zich eenvoudig voor de finale van de 400 meter op de Nationale Kampioenschappen Indoor in Apeldoorn. De 23-jarige uit Amersfoort won haar heat door overmacht in 50,55 seconden. Ze was de snelste van alle deelnemers aan de serie.

Bol won vorig jaar de Omnisporttitel met een wereldrecordtijd van 49,26. Vervolgens brak ze het 41-jarige wereldrecord van de Tsjechische Jarmila Kratochvilova. De verwachtingen voor de finale van zondag zijn hooggespannen. Voor het eerst in vijftien jaar is de Apeldoornse sporthal uitverkocht. Ongeveer 5.000 mensen willen de Bol-vlam zien.

De Atleet van het Jaar hoefde in de reeks niet overdreven te werken. Na de eerste van de twee ronden had ze al een ruime voorsprong op Anne van de Wiel, die in 53,96 tweede werd.

Deze winter liet Bol al twee keer zijn goede vorm zien met goede tijden. Hij opende zijn seizoen in Metz begin februari met 49,69, een week later in Liévin noteerde hij 49,63. Tot nu toe is ze de enige atlete ter wereld die de 400 meter binnenshuis in minder dan 50 seconden heeft gelopen.

Lieke Klaver is de belangrijkste concurrent van Bol in de finale van zondag. Klaver won zijn heat in 51.31 en was daarmee de tweede snelste tijd in het veld. De 25-jarige Noord-Hollandse heeft dit indoorseizoen ook internationaal zijn sporen verdiend met overwinningen op de World Athletics Indoor Tour. Met de 50,50 die ze scoorde in Liévin staat ze dit jaar tweede achter Bol op de wereldranglijst.