Heerenveen versloeg Ajax voor het eerst in ruim vijftien jaar

HEERENVEEN – SC Heerenveen versloeg voor het eerst in ruim vijftien jaar Ajax. De ploeg van Kees van Wonderen was zondag met 3-2 te sterk tegen de Amsterdammers.

Na de eerste helft waren de Friezen al op dreef dankzij doelpunten van Pelle van Amersfoort en Osame Sahraoui. Kort na rust scoorde Van Amersfoort zelfs zijn tweede. Een eigen doelpunt van Pawel Bochniewicz bracht Ajax dichterbij en Chuba Akpom bracht de spanning terug, maar Heerenveen overleefde de hectische finale.

hooi terug
Thom Haye had in Heerenveen weer een startpunt. De middenvelder zat de laatste twee wedstrijden op de bank. Zijn terugkeer in de basiself ging ten koste van Syb van Ottele. Mickey van der Hart scoorde voor de tweede keer dit seizoen.

Het eerste wapenfeit van Heerenveen kwam in een aantrekkelijke eerste helft. Osame Sahraoui kreeg wat ruimte op links en viel aan. Zijn poging ging net over de lat, het was een waarschuwingsschot, want een kleine tien minuten later trof het doel. Pelle van Amersfoort schoof de bal naast naar Patrik Wålemark op het middenveld. Hij verlegde het spel naar rechts en passeerde de bal naar Oliver Braude. De rechtsback kruiste. Zijn bal werd van richting veranderd en belandde vervolgens perfect op het hoofd van Pelle van Amersfoort, die preciezer was dan Ajax-verdediger Josip Sutalo.

Haye stond toen op het punt het verschil te verdubbelen: zijn vrije trap belandde op de lat. In dezelfde minuut raakte ook Ajax de paal. Aanvaller Brian Brobbey werd geraakt met een diepe bal. Hij gaf de bal door aan Kristian Hlynsson. Het schot van de IJslander ging langs Bochniewicz en belandde via Van der Hart op de lat.
Verdediger Borna Sosa maakte het Heerenveen ook lastig met een prachtige vrije trap, maar Van der Hart redde evengoed.

Ruim vijf minuten voor rust beloonde Heerenveen de goede helft met een 2-0-voorsprong. Het honk lag opnieuw aan de rechterkant, waarbij Braude de bal doorgaf naar Van Amersfoort. Zijn voorzet versloeg Luuk Brouwers, maar bereikte Sahraoui. Zijn eerste poging kwam tegen Sutalo, maar de rebound ging weer naar de Noor en nu was het een succes.

In de extra tijd maakte Van der Hart de stand op 2-0 door een vrije trap van Hlynsson uit de linkerbenedenhoek terug te draaien.

Direct na de thee werd de weelde in Heerenveen nog groter. Na een slechte verdediging van de bezoekers begon Sahraoui aan een avontuur op links. Hij bereikte Brouwers met een voorzet. Het schot van de middenvelder werd gestopt door Ajax-doelman Diant Ramaj, maar Van Amertsfoort schoot de rebound binnen: 3-0.

Kort daarna deed Ajax iets terug. Invaller Akpom vormde een combinatie met Brobbey. Hij wilde de bal teruggeven aan Akpom. Bochniewicz probeerde het te ontwijken, maar schoof de bal achter zijn eigen doelman.

De Ajacieden hadden veel balbezit, maar het duurde lang voordat ze na de 3-1 dicht bij de gelijkmaker kwamen. Pas twintig minuten voor tijd was het opnieuw gevaarlijk voor het doelpunt van Van der Hart. Een voorzet vanaf links belandde op het hoofd van Brobbey, die de bal van dichtbij naast kopte.

Naarmate de wedstrijd langzaam in de slotfase kwam, werd het spannend. Een voorzet van Sosa ging over Akpom heen, maar belandde in handen van Tristan Gooijer. Hij kwam vrij goed los en zette hem terug op Akpom. De Engelsman, die eerder dit seizoen al twee doelpunten maakte tegen Heerenveen, deed het nu opnieuw: 3-2.

hectisch einde
Het waren dus een spannende laatste tien minuten. Heerenveen leek te overleven, maar in blessuretijd kwam de gelijkmaker bijna. In een chaotische situatie voor het Heerenveense doel kopte Sutalo de bal binnen. De bal bereikte via Sven van Beek en Syb van Ottele de lijn, maar het was de vraag of deze over de top was gegaan. Ajax dacht van wel, het hele stadion niet en de scheidsrechters wisten het niet.

De VAR keek er minutenlang naar, het was een kwestie van centimeters of zelfs millimeters. Uiteindelijk besliste de VAR in het voordeel van Heerenveen: het is de eerste overwinning van Heerenveen op Ajax sinds 31 januari 2009.
Tekst: Omrop Fryslân