Ajax mist de gelijke stand op een haar na en eindigt met een 3-2 nederlaag tegen Heerenveen

Ajax heeft zondagmiddag een pijnlijke nederlaag geleden tegen Heerenveen. De Amsterdammers wisten de vierde plaats in de Eredivisie over te nemen van AZ, maar moesten na 46 minuten voetbal toch met 3-0 onderuit. Ajax herstelde zich in de tweede helft en maakte er 3-2 van. Met een bal die de doellijn raakte maakte Ajax bijna gelijk, maar de stand bleef 3-2.

Johan Inan

Coach John van ‘t Schip reageerde na de wedstrijd teleurgesteld op de nederlaag. “Heerenveen deed het goed en we gaven te veel weg”, zegt Van ‘t Schip tegen ESPN. “Vandaag was niet genoeg, we waren niet goed genoeg. We moeten veel sterker aan de wedstrijd beginnen. Zeker in de eerste helft waren we er niet bij. “Dit was een slechte dag voor Ajax.”

De aanloop naar de uitwedstrijd begon met een grote tegenslag voor Ajax, want Steven Bergwijn blesseerde tijdens de training zijn hamstring en moest minimaal een maand onder observatie. Van ‘t Schip gaf de kans aan Carlos Forbs. De Portugese linksback bleef na de eerste helft achter in de kleedkamer en stond met 2-0 achter.

Van ‘t Schip had nog veel meer spelers kunnen wisselen, want Heerenveen verloor de hele ploeg. De Friese middenvelder kon zich ontwikkelen zoals hij wilde, omdat Ajax de formatie en runs van Heerenveen niet onder controle kon krijgen. Aanvaller Brian Brobbey schoof tussen de centrale verdedigers door, Thom Haye en Simon Olsson hadden de leiding op het middenveld en Luuk Brouwers, de andere middenvelder, kwam gevaarlijk tevoorschijn achter Borna Sosa en Jorrel Hato.

De ploeg die elf wedstrijden ongeslagen was in de Premier League werd opeens een speeltje. Binnen tien minuten stonden ze al op achterstand toen Pelle van Amersfoort een voorzet van Feyenoord-huurling Patrik Wålemark binnenkopte. Vijf minuten voor rust scoorde Osame Sahraoui tweemaal en bracht de stand op 2-0 voor Heerenveen.

Verdubbel de lat

Hoe zit het met Henderson? De Engelse veteraan werd ingehuurd om het team van meer cement te voorzien, toch? Ja, de veteraan schreeuwde en blunderde, maar in de chaos kon hij nauwelijks invloed uitoefenen. Ook niet met de bal, al was Henderson een van de weinigen die Brobbey in stelling wist te brengen. De spits werkte de bal weg voor Kristian Hlynsson, die de lat raakte. Even daarvoor deed Haye, een van de uitblinkers van de plaatselijke club, hetzelfde met een vrije trap.

Met superinvaller Chuba Akpom zocht Ajax in de tweede helft een comeback. Maar na een minuut herstelden de spelers zich. Sahraoui wist de basislijn te bereiken en de bal bij Brouwers te krijgen. Zijn schot werd gered door Diant Ramaj, die daarna kansloos was toen Hato de rebound van Van Amersfoort niet meer kon voorkomen.

concurrentie bestrijden

In de strijd die vervolgens tussen de bezoekende opportunisten plaatsvond, keerde de spanning volledig terug. Het begon met een eigen doelpunt van Pawel Bochniewicz, die een voorzet van Brobbey binnenkopte. Met nog ruim tien minuten te gaan scoorde Akpom op aangeven van Tristan Gooijer de gelijkmaker. Ajax leek zelfs nog een punt te hebben na de slechte prestatie tot ver in de blessuretijd, toen scheidsrechter Danny Makkelie werd aangevallen door verschillende spelers die beweerden dat de bal tijdens een oefenduel over de lijn was gegaan.

De VAR dacht erover na, terwijl zo’n 25.000 toeschouwers hun adem inhielden. Na een paar minuten ontplofte het Abe Lenstra-stadion toen Makkelie een ‘geen doelpunt’-gebaar maakte. Dit is ook de reden waarom Ajax in 2024 en onder leiding van Van ‘t Schip een einde ziet komen aan de ongeslagen reeks. Erger nog: in het weekend waarin de leidende club in rebounds AZ wist te overtroeven, groeide de afstand met de vierde plaats opnieuw naar twee punten. Om nog maar te zwijgen van de derde plaats, waar Twente het verschil uitbreidde naar negen punten.