ADO Den Haag verspeelt dure punten tegen de beste De Graafschap

ADO Den Haag kende thuis tegen Roda JC niet zo’n goede start als een week geleden. Ook zij kwamen op achterstand, maar voor rust scoorde Lee Bonis het doelpunt uit een strafschop. In de tweede helft was Matteo Waem niet attent en kopte Jesse van de Haar de 1-2 binnen. ADO Den Haag probeerde dichterbij te komen, maar dat lukte niet.

Tekst: Ton Beije | Foto’s: Eric de Wit

Aanvoerder Alex Schalk bleek fit genoeg om in de basis te starten. Dat gold niet voor Sekou Sylla, die niet fit genoeg was. Ronny Boakye begon voor hem uit te lopen. Nadat ADO Den Haag als eerste voor het Doetinchem-doel verscheen kreeg De Graafschap in de zevende minuut een kans. Tristan van Gilst probeerde het van afstand, maar de bal werd van richting veranderd door Juho Kilo.

Na tien minuten kreeg Ronny Boakye de pech dat hij een gele kaart kreeg van de middelmatige Ingmar Oostrom, die floot. Twee minuten later kwam de ploeg van Kalezic op achterstand. Rio Hillen kwam volledig vrij uit een vrije trap en kopte langs de stoïcijnse doelman Kilian Nikiema: 0-1. Na twintig minuten stond het al bijna 0-2, maar een kopbal van Joran Hardeman ging net over het Haagse doel.

Halverwege de eerste helft vielen zowel Lee Bonis als Joel Ideho in het strafschopgebied op de grond. Bij de laatste overtreding floot Oostrom en wees naar de stip. Lee Bonis stuurde vervolgens doelman Joshua Smits de verkeerde hoek in: 1-1. In het volgende sensationele moment in de Haagse regio maakte Diogo Tomas een handsbal, maar scheidsrechter Oostrom wilde daar niets van weten en de VAR ontbreekt in de KKD. Na een halfuur spelen toonde doelman Kilian Nikiema twee keer op rij zijn klasse. Eerst tikte hij de kopbal van Joran Hardeman onder de lat en even later maakte hij een spectaculaire redding op een schot van Rio Hillen. Ook had hij geluk dat de scheidsrechter geen strafschop toekende voor één van zijn acties.

De Graacshap-speler Rowan Besselink kon er ook niet over klagen dat de leider zijn sterke overtreding op de snelle Juho Kilo met een gele kaart afwees. Vlak voor rust liet Ralf Seuntjens zien dat hij een slimme voetballer is. Hij probeerde met zijn achterhak te scoren, maar de bal belandde in de zijkant van het net. Beide teams gingen met de stand 1-1 aan de thee.

Na de pauze keerde Ronny Boakye niet terug (hij had al geel) en werd vervangen door Silvinho Esajas. Waem begon nu als linksback te spelen. Binnenkort een kans voor het lokale team. Joel Ideho vocht zich een weg naar de zestiende plaats van De Graafschap, maar vergat door te geven aan Daryl van Mieghem en zocht tevergeefs naar zijn eigen succes. Kort daarna een kleine kans voor ADO Den Haag. Alex Schalk probeerde aan de tweede paal te scoren na een vrije trap van Daryl van Mieghem, maar doelman Smits wist met een reflexbeweging van zijn arm het schot te ontwijken. Kort daarna viel Ideho in het gebied van De Graafschap, maar scheidsrechter Oostrom beschouwde het als een overtreding en toonde Ideho de gele kaart.

Na ruim een ​​uur spelen eerst wisselen bij ADO Den Haag. Daryl van Miegem maakte plaats voor Lasse Vigen. Kort na de wissel hield alles en iedereen bij ADO Den Haag de adem in. Tristan van Gilst mocht alleen doelman Nikiema benaderen. Hij moest iets naar rechts afwijken en schoot vervolgens tegen de paal, waarna de bal in de handen van Nikiema belandde. Vlak voordat de Haagse wijk begon kwam ADO Den Haag opnieuw op achterstand. Matteo Waem werd voor het Haagse doel verrast door Jesse van de Haar, die (na ontvangst van een voorzet) naar hem toe kroop en onhoudbaar kopte: 1-2.

Het ontbrak de Haagse ploeg in het laatste kwartier niet aan inzet. De Graafschap werd afgekeurd, maar het ging even niet goed. Een volley van Lee Bonis ging net naast het doel van de bezoekers. Invaller Lorenzo Maasland (voor Alex Schalk) kreeg de bal na een combinatie met Diogo Tomas, maar het was te laat om te profiteren en hij bereikte alleen doelman Smits. In een afsluitend alles-of-niets-offensief probeerde ADO Den Haag de stand in evenwicht te brengen, maar De Graafschap hield de gelederen dicht en scheidsrechter Oostrom oordeelde na vijf minuten verlenging met de stand op 1-2.

Dinsdag vanaf 21.00 uur speelt ADO Den Haag de KNVB Beker tegen Cambuur Leeuwarden in het Bingoal Stadion.