Young Belgian Lions verliezen Nederlandse derby in Den Haag

Ondanks het goede zomerweer zat de sportcampus Zuiderpark met 2.500 toeschouwers heerlijk vol. In een defensief eerste kwart stonden de Belgian Lions kort op een 7-10 voorsprong. Nederland herstelde zich na het eerste kwart naar een stand van 12-12.

Direct op de tweede slide betekende een dunk van onder meer Nathan Kuta (ex-Limburg United en Charleroi) een bonus van 17-12 voor Oranje. De Belgian Lions gaven zich niet terug en herstelden zich dankzij Niels Van Den Eynde en Joppe Mennes tot 21-21. De Belgen bleven in de wedstrijd en stonden halverwege de wedstrijd met 26-25 achter.

Foutenvechtend Jarne Lesuisse en Mattias Palinckx zorgden al snel voor een bonus van 27-30, maar Nederland reageerde krachtig via David N’Guessan en Dwayne Aristode en nam de wedstrijd stevig in handen na 33-34:44-36. Bondscoach Dario Gjergja maakte rotaties, hij zag ook Xander Pintelon scoren (44-38), maar Oranje begon het laatste kwart met een stand van 48-40.

Na een bom van Niels Van Den Eynde (48-43) werden de Belgische leeuwen verlamd door een efficiënter Nederland. De Belgische triples (3 uit 20) vielen niet, er was veel balverlies (18) en de Nederlandse ploeg als geheel en met een trefzekere verdediging nam meer afstand: 52-43 en 59-49. In de slotfase verzachtten de jonge Belgen, die ook sterk verdedigden, naar 59-54. Het Nederland van bondscoach Arik Shivek (voormalig Antwerp en Bergen Giants) handhaafde echter de overwinning in Den Haag.

Nederland-België 61-54

Kwarts: 12-12, 14-13, 22-15, 13-14

Nederland: D. N’Geussan 14, Bergens 0, van Eyck 2, Aristode 8, Saizonou 2, B. van dervuurst 3, Ververs 6, L N’Guessan 0, van Bree 2, Dijkstra 5, Edwards 6, Bieshaar 7, Kuta 8

België: Lesuisse 8, Pintelon 6, De Ridder 4, Ledegen 3, Palinckx 5, Van Den Eynde 13, Vanderhaegen 1, Mennes 12, Van Buggenhout 2, Guisse 1