Het kleurloze SC Cambuur is geen concurrent voor Jong FC Utrecht

16 februari 2024, 22:48 uur

Er staan ​​qua thuiswedstrijden drie wedstrijden op rij voor SC Cambuur en vanavond stond de derde van dit drieluik op de agenda. Jong FC Utrecht was op bezoek bij Leeuwarden en de perceptie kan zijn dat “ze makkelijk moeten winnen”; De recente geschiedenis leert ons echt iets anders. Wat te denken van de eerste wedstrijd op De Galgenwaard, waarin SC Cambuur met 3-2 verloor. Ook vanavond zou het voetbal moeilijk zijn, heel moeilijk zelfs, en de uitslag nog pijnlijker. Na negentig stond er een eindstand van 2-4 op het scorebord en de pijnlijkste constatering is dat die terecht was.

De herencoachingstaf voerde geen drastische wijzigingen door in de geelblauwe basiself. Remco Balk moest echter gewisseld worden vanwege zijn tiende (!) gele kaart van het seizoen. De huurling Agustín Anello zag zijn kans en nam zijn positie aan de rechterkant in.

Dit betekende dat de ‘schade’ opgelopen in de laatste minuten van de wedstrijd tegen VVV-Venlo (eindstand 3-3) hersteld moest worden en dat was gezien de klassering noodzakelijk. Hoewel SC Cambuur nog steeds in een positie verkeert die recht geeft op deelname aan de Play-Offs, mag deze niet lager als het wil meedoen aan het jaarlijkse dessert van de Kook Kampioen Divisie.

Milan Smit leek die boodschap te hebben begrepen, want hij schoot in de eerste minuut hard richting het doel van Dithmer en SC Cambuur had een hoekschop moeten nemen die niet kwam. Wederom was het Cambuurstadion bijna uitverkocht (het uitvak was leeg) en het ontbrak de in het geel geklede Leeuwarders niet aan goede wil, maar wel aan goede beslissingen en vervolgens de uitvoering ervan.

Het werd een wat ingewikkelde wedstrijd, met weinig kansen. Vooral Breij en Smit waren actief met schoten vanaf de tweede linie, maar het was niet genoeg om voor problemen te zorgen bij de bezoekende doelman.

Voor rust zouden er echter nog twee doelpunten vallen en de eerste was voor de geelblauwen en ook nog eens heel mooi. Bij een afgeweken hoekschop besloot Jeremy van Mullem het toch te proberen en met een prachtig linkervoetschot vanaf de rand van het strafschopgebied werkte hij de bal in de lange hoek. De stand was 1-0 en ‘t Woanskip betrad het stadion.

De trouwe SC Cambuur-volger weet dan dat de wedstrijd helemaal niet gespeeld is, want het hoge aantal tegendoelpunten is niet meer dan zorgelijk. Helaas vloog die piloot vanavond weer omdat er, zoals geschreven, voor de theepauze nog een doelpunt zou vallen en dat was voor de bezoekers. Van Osch haalde de hoekschop van Jong FC Utrecht naar de zijkant, maar de bal kwam terug binnen en belandde voor de voeten van Van de Haar: 1-1.

De Jong en zijn ploeg waren allerminst tevreden en voerden aan het begin van de tweede helft een dubbele wissel door: Kooistra kwam in het veld voor Anello en Sylla voor Poll. De herstelwerkzaamheden hadden niet het gewenste effect, want binnen een kwartier zou er al een pijnlijke 1-3 op het scorebord staan.

Dat had niet direct met de wissels te maken, maar met het schuchtere ingrijpen van de verdediging en zeker de 1-2 leek niet onhoudbaar. In een corner bereikte de bal de voeten van Blake aan de linkerkant en met een droge pass ging de bal onder Van Osch door en het werd 1-2. De 1-3 was ook niet nodig, want het doelpunt kwam voort uit een verkeerde pass op het middenveld van SC Cambuur en daar konden de jonge Domstedelingen makkelijk van profiteren. Het was opnieuw Van de Haar die het net zou vinden en zijn tweede doelpunt van de avond zou scoren.

Het enige positieve was dat er nog ruim een ​​half uur te spelen was en er dus nog tijd was om iets aan die pijnlijke positie te doen. Dat lukte tot laat in de wedstrijd, ook toen Michael Breij op rechts naar beneden ging en Uldrikis de bal perfect afzette voor de aanstormende Milan Smit. De topscorer van SC Cambuur maakte geen fout en schoot de bal in het net, waardoor de aansluiting een feit was.

Wellicht een voorbeeld van de avond was dat de bal aan de overkant al tegen de touwen lag toen Vito Wormgoor zich voor de gek liet houden en invaller Edhart de bal vanaf de rechterkant in het doel wist te schieten.

De stand gaat naar 2-4 en de geest is uit de fles. Voor SC Cambuur zat het er vanavond zeker niet in, waardoor een dramatische avond eindigde in een pijnlijke nederlaag. Spelers en staf zullen terug naar de tekentafel moeten.

SC Cambuur geeft in februari weinig rust, want aanstaande maandag staat de vierde van de zeven wedstrijden van deze maand op het programma. Vervolgens gaat de spelersbus richting Breda voor een ontmoeting met NAC.

SC Cambuur-opstelling: Van Osch; Van der Meer (54′ Ottesen), Tol (54′ Wormgoor), Smand, Poll (46′ Sylla); Van Mullem, Van Kaam (C) (67′ De Jong), Breij; Anello (46′ Kooistra), Uldrikis en Smit

Opstelling Jong FC Utrecht:
dither; Van Hees, Kooy, Mukeh (C), Held; Andersen, Jenner, Ja; Oehlers (66′ Den Boggende), Van de Haar (66′ Edhart) en Blake

Scheidsrechter: Stan Teuben
Aanwezige supporters: 9.462

Scoreverloop:
33′ 1-0, Van Mullem
45′ 1-1, Van de Haar
50′ 1-2, Blake
56′ 1-3, Van de Haar