Het spectaculaire SC Cambuur valt opnieuw toe aan een laagvliegende speler: Jong FC Utrecht wint in Leeuwarden

SC Cambuur verloor vrijdagavond in een slecht duel met 2-4 van Jong FC Utrecht. De Leeuwarders kwamen na ruim een ​​half uur spelen op voorsprong, maar verloren de wedstrijd in de tweede helft volledig.

Volwassen en brutaal: dat wilde coach Henk de Jong in zijn ploeg zien in de thuiswedstrijd tegen Jong FC Utrecht. De coach gaf donderdag zelf het goede voorbeeld. Hij had het gevoel dat zijn spelers niet met genoeg energie de wedstrijden tegemoet gingen, hij stopte met trainen en gooide een bal hard de tribune in.

Te vaak kregen de Leeuwarders dit seizoen op cruciale momenten totaal onnodige doelpunten tegen. De Jong wilde zoiets absoluut niet nog een keer zien, in tegenstelling tot de beloften van de Domstedelingen.

Ook Cambuur was gewaarschuwd, want op 22 september verloren de Leeuwarders met 3-2 van Jong FC Utrecht. Toenmalig coach Sjors Ultee zei later vol frustratie dat zijn ploeg echt moest groeien. Een half jaar later lijken de woorden van De Jong meer indruk te hebben gemaakt. De Leeuwarders kregen na 25 seconden hun eerste kans: clubtopscorer Milan Smit schoot naast.

Langzaam

Dit resulteerde echter niet in een stormachtig begin van de wedstrijd. Cambuur kreeg in de eerste twintig minuten opnieuw kansen via Smit en Michael Breij, maar beide pogingen gingen via de verkeerde kant van de paal. De bezoekers probeerden het vooral vanaf de zijkanten en probeerden paniek te zaaien met voorzetten in het doel van Yanick van Osch. Dit zorgde voor enkele gevaarmomenten, maar de Cambuur-doelman hoefde niet in actie te komen. Het was vooral erg rustig.

Na een half uur kwamen de Leeuwarders uit het niets op voorsprong. Een afgeweken vrije trap viel plotseling voor de voeten van Jeremy van Mullem. De middenvelder aarzelde niet en schoot wonderwel.

Cambuur leek vervolgens zonder problemen het einde van de eerste helft te bereiken, maar vlak voor rust veranderde dat: Van Osch redde eerst goed een hoekschop, maar enkele seconden later kopte Jesse van de Haar alsnog de 1-1 binnen.

snel doelpunt

De Jong greep na rust in en voerde meteen twee wissels door. Met Wiebe Kooistra en Sekou Sylla voor Agustin Anello en Thomas Poll moest er meer pit in de wedstrijd zitten. Maar voordat alle volgers goed op hun plaats zaten, stond Cambuur achter. De eerste kans van de tweede helft eindigde toen Jong FC Utrecht scoorde. Adrian Blake kreeg ruimte om te schieten en zette de bal buiten bereik van Van Osch.

Er vond direct een interventie plaats op de Leeuwardersbank. Marco Tol en Thomas Poll werden vervangen door Vito Wormgoor en Sturla Ottesen. Beide spelers hadden nauwelijks hun positie gevonden toen Jong FC Utrecht de stand op 1-3 maakte. Doelman Van Osch kwam uit zijn doel, maar kreeg de bal niet. Opnieuw was het Van de Haar die profiteerde. Het ongeloof was duidelijk voelbaar in het Cambuurstadion: opnieuw in de problemen tegen een lage middenvelder.

Ook bij de spelers van Cambuur leek de verwarring zich meester te maken, want de Leeuwarders zakten uiteindelijk onder de ondergrens. Van de zoektocht naar de gelijkmaker kwam lange tijd weinig terecht. Totdat Smit in de 84e minuut ineens de 2-3 scoorde.

De hoop op een punt werd meteen in de ijskast gezet: de bezoekers maakten er in de eerste aanval 2-4 van. Hiermee was het bedrog bij Leeuwarden voltooid.