Rotterdam laat geen middel onbeproefd tegen Tilburg: 4-1

Tot voor kort was vrijdag 6 oktober 2023 de laatste dag waarop Rotterdam een ​​competitiewedstrijd won. Maar donderdagmiddag behaalde de vernieuwde ploeg van coach Brian Vervoort de tweede overwinning op rij. Rotterdam versloeg Tilburg voor eigen ogen met 4-1. Hiermee werd het gat in het klassement met Tilburg meteen gedicht.

Vol vreugde vertrokken de Rotterdamse armen om 21.55 uur. Het was een overwinning met grote cijfers, vooral tegen een directe concurrent. Door de overwinning kwamen de Rotterdamse punten op tien, evenveel als die van Tilburg. Afgaande op het aantal overwinningen in deze competitie overtrof Rotterdam zelfs zijn Brabantse rivaal. Rotterdam is nu de nieuwe nummer tien. Tilburg zakte naar de elfde plaats, boven de finish van Bloemendaal.

De strijd in de benedenloop van de Tulp Hoofdklasse begon met een droomstart voor Rotterdam. Belgisch international Emma Puvrez uit Tilburg liet in eigen kring een bal onder haar stick glijden. De Rotterdamse spits Joy Haarman, afgelopen zomer overgekomen van Bloemendaal, stond amper vijf minuten later oog in oog met doelman Ayeisha McFerran, die hersteld was van een blessure. In koelen bloede schoot Haarman de bal met zijn backhand tegen het bord: 1-0.

Joy Haarman heeft Rotterdam op 1-0 gezet tegen Tilburg. Foto: Bart Scheulderman

Direct na de pauze stond het 3-0

Nog voor het einde van het eerste kwartaal ging het nog beter met Rotterdam. Luca Preyde schoof op via de rechtervleugel en passeerde de bal. Dankzij een combinatie tussen Isa van Spronsen en Brechtje van Santbrink bleef Florine Rodenburg volledig vrij in scoringspositie. Behendig knalde hij de bal halverwege in het net: 2-0. Tegen al dit Rotterdamse geweld scoorde Tilburg voor rust nog twee strafcorners, maar geen van beide werd omgezet.

Naarmate de tijd verstreek, werd de degradatiestrijd van Tilburg steeds meer een soort straf. Rotterdam nam in de eerste minuut van het derde kwart een strafcorner bij de basislijn. De thuisploeg had, ook zonder de geblesseerde cornerspecialist Annebregt Rietveld, vleugels.

Merel Boekhorst speelde aan het hoofd van de cirkel. De bal gleed onhandig uit de bocht van zijn stick. Maar Boek Apron raakte niet in paniek en schakelde in een fractie van een seconde over op plan B. Ze speelde vakkundig tegen de eerste runner-up, Mikki Roberts. Daarna schoot hij met rechts op doel. De bal belandde in het linksbenige doel van McFerran: 3-0.

Rotterdam kwam dankzij Florine Rodenburg op een 2-0 voorsprong tegen Tilburg. Foto: Bart Scheulderman

Het strekt tot eer dat Tilburg weigerde de witte vlag te hijsen. Na de 3-0 tegenstand profiteerde de ploeg van coach Ageeth Boomgaardt van hoekschop na hoekschop. Maar aan Brabantse kant waren de vizieren niet goed op elkaar afgestemd. Naarmate de tijd verstreek, nam het Tilburgse vertrouwen in de verandering steeds verder af.

Twee minuten voor tijd ging de Rotterdammer Luca Preyde nog een stap verder door uit de scrimmage de 4-0 te scoren. In de slotseconden scoorde Tilburger Inge Dankers de 4-1 aan de tweede paal. Een lapje stof voor Tilburgs bloeden.