Koploper PSV trekt na rust weg bij FC Volendam

PSV is met de eerste overwinning van het jaar op buitenlandse bodem dichter bij de 25e landstitel gekomen. De Eredivisie-koploper won ook in de uitwedstrijd tegen FC Volendam, de voorlaatste ploeg, die alsnog op voorsprong wist te komen: 1-5.

PSV verstevigde de voorsprong en heeft nu 13 punten voorsprong op nummer 2 Feyenoord, dat later op zondag Sparta Rotterdam ontvangt. De Eindhovense club breidde de ongeslagen reeks in de Eredivisie uit naar 37 wedstrijden. Dat is verre van een record. In 1994 en 1995 speelde Ajax 52 competitiewedstrijden op rij zonder verlies. Feyenoord ging in 1979 failliet nadat het 41 keer op rij niet had verloren.

PSV moest uit huis winnen, na drie mislukte pogingen na de winterstop tegen Feyenoord (1-0), FC Utrecht (1-1) en Ajax (1-1). De koploper kwam echter al in de eerste minuut in het nadeel. Rechtsback Jordan Teze zette een voorzet van George Cox om in een eigen doelpunt (1-0).

Teze nam revanche voor zijn ongelukkige actie in de 13e minuut en zorgde voor de assist bij de gelijkmaker van Ismael Saibari. Zelfs op hetzelfde niveau bleef PSV in een laag tempo spelen. Zach Booth was dicht bij het tweede doelpunt van de thuisploeg, maar de snelle Amerikaan raakte de paal.

Joey Veerman keerde terug in de basiself van PSV. De middenvelder, hersteld van een kuitblessure, speelde alleen de eerste helft tegen de club waar hij zijn carrière begon. Coach Peter Bosz is voorzichtig met zijn creatieve international, ook met het oog op de dubbele confrontatie met Borussia Dortmund in de achtste finales van de Champions League.

PSV speelde in de tweede helft veel beter dan voor rust. De thuisploeg kwam ternauwernood in de buurt van het bezoekende doel. Jerdy Schouten zette PSV in de 52e minuut op voorsprong, de Volendamse verdedigers lieten hem na een hoekschop volledig gaan. De middenvelder vierde zijn tweede competitiedoelpunt. Bij zijn vorige clubs Excelsior en Bologna scoorde hij nooit meer dan één doelpunt in een seizoen.

Schouten brak met zijn doelpunt het Volendamse verzet. Teze kopte PSV op 1-3 en verzorgde ook de assist van invaller Ricardo Pepi om er 1-4 van te maken. De rechtsback deed mee aan vier doelpunten. Isaac Babadi sloot een goede invalbeurt af met 1-5.