Het oogverblindende AZ ontfermt zich bij een stand van 4-0 over het gehavende en zwakke Excelsior

VoetbalGewijzigd

Zie de samenvatting van AZ – Excelsior Rotterdam

AZ versloeg thuis in de Premier League moeiteloos het dolende Excelsior: 4-0. Met vier doelpunten toonde AZ genade richting de Rotterdammers, die al voor de zesde keer op rij verloren en de degradatiezone naderen.

AZ, de ploeg van trainer Maarten Martens, blijft stevig op de vierde plaats in de Eredivisie staan, zeven punten achter de huidige nummer drie FC Twente.

Het verzet van Excelsior was na een kwartier gebroken. De Rotterdammers kregen in twee minuten twee doelpunten tegen, waarvan één een kopbal van Dani de Wit (1-0) uit een hoekschop, voor de vijfde wedstrijd op rij.

Het was het dertiende doelpunt uit een corner dit seizoen voor de ploeg van Marinus Dijkhuizen, die meteen uitgeschakeld leek.

Bekijk hier de antwoorden van Mijnans, Dijkhuizen, Van Gassel en Martens:

Het was een wonder dat AZ slechts vier keer scoorde. Twee doelpunten werden afgekeurd wegens buitenspel, een schot van Tiago Dantas belandde op de lat en Excelsior-doelman Stijn van Gassel slaakte meerdere malen een zucht van verlichting na vele gevaarlijke momenten in zijn gebied.

Misschien hadden ze het wel een beetje verwacht bij Excelsior, want ze misten bijna de helft van de basisploeg door schorsingen en blessures van Couhaib Driouech, Redouan El Yaakoubi, Troy Parrott, Kik Pierie en Arthur Zagré.

roterende voetbal

Dat nam niet weg dat AZ, zeker voor rust, fantastisch voetbal speelde. Excelsior kreeg ruimte tegen, maar AZ profiteerde. Zoals de 2-0 van Vangelis Pavlidis, die de eerste paal naderde en vakkundig scoorde.

AZ viert de 1-0-zege van Dani de Wit

Alles werd na een half uur beslist toen een bal van Sven Mijnans op de paal belandde (3-0). Excelsior loste geen enkel schot op het doel van doelman Mathew Ryan.

Twee doelpunten van Mijnans

Na rust deed Excelsior wat meer mee, maar echt gevaarlijk was het niet. De uitblinker Mijnans verspeelde halverwege de tweede helft ook de bal op zijn tweede bal, vakkundig liggend op de grond (4-0). AZ speelde de wedstrijd rustig af en coach Martens liet de 18-jarige junior Kees Smit debuteren.

Volgende week staat AZ tegenover Volendam. Excelsior speelt misschien wel de belangrijkste wedstrijd van het seizoen: thuis tegen directe rivaal RKC Waalwijk.