ADO Den Haag trekt gelijk uit Kerkrade

ADO Den Haag kon de uitwedstrijd tegen rivaal Roda JC niet winnen. De ploeg van coach Darije Kalezic moest twee keer terug komen van een achterstand en eindigde uiteindelijk met 2-2 gelijk, met tien man. Alle concurrenten, Willem II, FC Dordrecht, FC Groningen en De Graafschap, gingen met alle winst naar huis.

Tekst: Ton Beije | Foto’s: Oranje foto’s

Coach Kalezic liet Jort van der Sande uit de basiself en reserveerde een plaatsje voor hem op de bank. Jari Vlak, die vorige week tegen Jong Ajax een schorsing uitzat, speelde voor hem. Alex Schalk mocht vanaf de basiself starten in de plaats van Jerry van Wolfgang.

Beide ploegen begonnen voorzichtig aan de wedstrijd om vooral in de beginfase niet op achterstand te komen. Roda JC verscheen in Den Haag voor het eerst gevaarlijk voor het doel. Václav Sejk kreeg de bal vrij op de rand van het gebied, maar zijn schot leverde geen problemen op. Een kwartier later kregen de bezoekers hun eerste kans. Op aangeven van Justin Ché was de kopbal van Alex Schalk te zacht om effectief te zijn.

De volgende kans was opnieuw voor Roda JC en opnieuw voor Václav Seck, maar nu vond zijn schot doelman Nick Marsman op zijn pad. Echter, na een half uur scoorden de lokale bewoners. Matteo Waem beging een overtreding in het strafschopgebied en scheidsrechter Dennis Higler aarzelde niet en schilderde. Walid Ould-Chikh, actief speler voor ADO Den Haag, bezorgde zijn ploeg vanaf elf meter een 1-0-voorsprong.

In de slotfase van de eerste helft wist ADO Den Haag, net als tegen Jong Ajax, weer in de wedstrijd te komen. Na een pass van Lasse Vigen controleerde Henk Veerman de bal en scoorde rustig: 1-1.

Bij beide ploegen waren er tijdens de rust geen wijzigingen. ADO Den Haag wilde in de tweede helft daar verandering in brengen en had in het begin ook meer balbezit, maar kwam na twaalf minuten toch weer op achterstand. Enrique Peña Zauner werd vrijgelaten op de zestienmeterlijn en liet de bal vervolgens achter doelman Marsman tegen het Haagse net terechtkomen: 2-1. ADO Den Haag moest hem opnieuw achtervolgen. De vreugde van Limburg over de tweede voorsprong was echter van korte duur. Na een uur spelen vond Daryl van Mieghem met een steekpass de topscorer van ADO, Henk Veerman, die een krachtig schot scoorde: 2-2.

Acht minuten na de gelijkmaker kon Roda JC eenvoudig weer op voorsprong komen, want Rodney Kongolo kreeg een kans dicht bij doelman Marsman, maar leek te hoog voor het Haagse doelpunt. Vijf minuten voor tijd had ADO Den Haag zelfs de buit kunnen pakken, maar het schot van Henk Veerman ging naast het Limburgse doel. ADO Den Haag kon de wedstrijd niet met elf man uitspelen, omdat invaller Dhoraso Klas in de verlenging een rode kaart kreeg.

ADO Den Haag komt maandag weer in actie als FC Dordrecht gastheer is van het Bingoal Stadion. ADO Den Haag zal moeten spelen, een wedstrijd die gewonnen moet worden, want FC Dordrecht staat slechts twee punten achter de ploeg van Kalezic. De start vindt plaats op maandag om 20.00 uur.