Ajax heeft weinig te vrezen van het getemde Utrecht en pakt alle buit

VoetbalGewijzigd

Zie de samenvatting van Ajax – FC Utrecht

Ajax heeft een aanval van FC Utrecht afgeslagen, dat bij winst binnen één punt van de Amsterdammers in de Eredivisie zou zijn gekomen. De ploeg van coach John van ‘t Schip wist de punten thuis te houden in een wedstrijd die vaak nauwelijks de moeite waard was: 2-0.

Dankzij de overwinning herwonnen de Amsterdammers de vijfde plaats tegen Go Ahead Eagles.

Voor FC Utrecht kwam een ​​einde aan een recordreeks van vijftien wedstrijden zonder verlies. Voor Ajax was het de eerste keer sinds 25 november vorig jaar dat het de nul hield, een reeks van zestien wedstrijden zonder schone lei.

Van ‘t Schip introduceerde vorige week de vijfmansdefensie bij Ajax en hoewel hij tegen AZ (2-0-verlies) niet het gewenste resultaat behaalde, herhaalde hij die manier van vechten in de Arena.

Zonder de geblesseerde Josip Sutalo, die werd vervangen door Ahmetcan Kaplan. De Turk, die debuteerde, vormde samen met Devyne Rensch en Jorrel Hato het centrum van de verdediging.

Aanvallend vertrouwde de ploeg vooral op Brian Brobbey, de enige aanvaller van Ajax, die wederom de geblesseerde aanvoerder Steven Bergwijn en Steven Berghuis miste. Door de trage en fantasieloze voorbereiding werd de spits echter nauwelijks bereikt.

Elleboog

Toch kwam het eerste schot op doel van de thuisploeg, maar de poging van Kenneth Taylor kon doelman Mattijs Branderhorst geen zorgen baren. En scheidsrechter Sander van der Eijk zag geen strafschop op een bal tegen de elleboog van Oscar Faulo, de man van de 4-3-zege op Galgenwaard in oktober, toen Utrecht nog zestiende was en Ajax zelfs zeventiende.

Bekijk hieronder de reacties na de wedstrijd.

Een volgzaam Utrecht, dat sinds het aantreden van Ron Jans steeds moediger voetbalt, kon daar weinig voor terug bieden. Pas in de 38e minuut raakte Ajax-doelman Diant Ramaj in paniek, maar Sam Lammers ramde de bal in kansrijke positie.

Op de tegenaanval was het ineens een klap. Kaplan wist met een goede opening Borna Sosa te vinden, die op rechts bediende voor Brobbey. Hij joeg op zijn beurt de bal tussen de benen van Branderhorst: 1-0.

drievoudige verandering

In drie van de laatste vier thuiswedstrijden leverde dit nog geen garantie op voor drie punten. PEC Zwolle, PSV en NEC keerden met één punt huiswaarts. Ook na rust mocht Utrecht hierop blijven hopen, nadat Nick Viergever tijdens een verdedigende actie bijna in eigen doel schoot en Brobbey na een hoekschop in het zijnet raakte.

Met een drievoudige wissel probeerde Jans halverwege de tweede helft Utrecht eindelijk wat momentum te geven. Opeens dreigden de Domstedelingen nog meer, al bleef het aanvankelijk beperkt tot schoten vanaf de tweede linie.

Kenneth Taylor scoort 2-0 achter Mattijs Branderhorst

Het doelpunt viel echter de andere kant op. Taylor verzamelde de vallende bal na een afstandsschot van Ramaj en scoorde na een combinatie met Brobbey de 2-0. De strijd leek beslist, maar de hoop steeg weer in de harten van Utrecht toen Rensch zijn nagels in de voet van Lammers plantte en Ajax met tien man verder moest.

Utrecht kon echter geen vuist maken en kon alleen een kopbal van invaller Victor Jensen binnenhalen.