Ajax vecht tegen FC Utrecht, maar wint op tijd

Het ging niet goed, maar Ajax weet weer wat het betekent om te winnen in de Eredivisie. Dat was vier wedstrijden geleden, op 27 januari tegen Heracles Almelo. De Amsterdammers waren in een matige 2-0 wedstrijd te sterk tegen FC Utrecht. Brian Brobbey en Kenneth Taylor scoorden en Devyne Rensch kreeg laat een rode kaart.

In aanloop ging het vooral om de editie eerder dit seizoen in Utrecht. Na een gekke wedstrijd won FC Utrecht met 4-3 en werd Maurice Steijn een dag later ontslagen. Met de zege van Utrecht begon Domstedelingen aan een serie van vijftien ongeslagen wedstrijden op rij. Ajax was gewaarschuwd, maar de beginfase was van een deplorabel niveau.

Het veldspel leek meer op een schaakspel dan op een voetbalwedstrijd. De Amsterdammers creëerden kansen dankzij Kenneth Taylor, Tristan Gooijer en Brian Brobbey (de enige Ajacied op de oranje shortlist). Vlak voor rust opende Brobbey de score. Na een pass van Ahmetcan Kaplan verlengde Borna Sosa de bal en eindigde Brobbey onder Mattijs Branderhorst: 1-0.

De tekst gaat verder onder de foto.

Het begin van de tweede helft was net zo twijfelachtig als de eerste. Jordan Henderson, die de aanvoerdersband droeg, probeerde het van afstand. Zijn weddenschap kwam in handen van Branderhorst. Brobbey had een paar minuten later de 2-0 moeten maken, maar hij schoot in het zijnet. Het tweede doelpunt van Ajax viel in de slotfase. Brobbey was geen afmaker, maar een leider. Kenneth Taylor voltooide zijn splitpass.

Ondanks de voorsprong moesten de Amsterdammers toch lijden onder de rode kaart van Devyne Rensch. Hij beging een ernstige overtreding op Sam Lammers en kreeg aanvankelijk een waarschuwing. Die kaart werd vernietigd door de VAR. Door dat lange overleg tussen scheidsrechter en Zeist kwamen er negen(!) minuten blessuretijd bij, maar de stand veranderde niet.

Door de overwinning pakken de Amsterdammers de vijfde plaats in de Premier League af van Go Ahead Eagles. Ajax heeft nu 39 punten en AZ heeft er nog 4. Halverwege de week staat de heenwedstrijd tegen Aston Villa op het programma, zondag de tegenstander van Fortuna Sittard.

Ajax-opstelling: Ramaj; Gooijer, Rensch, Kaplan, Hato, Sosa; Mannsverk (Van den Boomen/78), Henderson, Taylor, Hlynsson (Medic/83); Brobbey