ADO Den Haag pakt de drie punten en kan er heel blij mee zijn

Als je succes wilt behalen in een seizoen, is het belangrijk om punten te scoren in kleine wedstrijden. ADO Den Haag versloeg in het Bingoalstadion nipt Jong Ajax, maar of deze zege werkelijk verdiend was, is nog een open vraag. Vooral voor rust was Jong Ajax voor ruim 8.500 toeschouwers de betere ploeg, had het meeste balbezit en had zeker op voorsprong kunnen komen. Na rust wist de ploeg van Darije Kalezic een nipte 2-1 voorsprong vast te houden.

Tekst: Ton Beije | Foto’s: Eric de Wit

Kalezic moest tegen Jong Ajax spelen zonder Jari Vlak, die een schorsing van één wedstrijd uitzat. Aan de rechter verdedigende kant werd plaats gemaakt voor Justin Ché in plaats van Tyrese Asante. Joel Ideho is er al een tijdje niet meer geweest en de verwachting is dat hij binnenkort weer in de aanvalspositie zal terugkeren, want hij zal zeker gemist worden in de aanvalslinie in Den Haag.

Hoewel het jonge Ajax goed begon en de bal in de ploeg hield, ging de eerste echte kans naar ADO Den Haag. Opeens kreeg Henk Veerman de bal in zijn schoen na een voorzet van Daryl van Mieghem. Bij zo’n weddenschap moet je geluk hebben, maar de bal ging hard en ketste af van het Amsterdamse doel. Aan de andere kant was Jaydon Banel dicht bij het eerste doelpunt, maar het was niet meer dan dat ADO Den Haag de bal naar volle tevredenheid net naast het doel van Nick Marsman zag verdwijnen.

Even later leek Henk Veerman dezelfde kans te krijgen na een voorzet van Jerry van Wolfgang. Hij pakte de bal meteen weer aan, maar leek opnieuw te hoog voor doelman Tom de Graaff. Hoewel het jonge Ajax het meeste balbezit behield en beter voetbal speelde, kwam ADO Den Haag iets beter in de wedstrijd. Echter na vijfentwintig minuten kwamen de bezoekers op voorsprong en die was op dat moment niet onverdiend. Kian Fitz-Jim schoot de bal van afstand binnen en versloeg Nick Marsman, die stoïcijns toekeek: 0-1.

ADO Den Haag leek een lastige avond te hebben. De ploeg van Kalezic kwam als beste uit de bus toen Jaydon Banel bij de 0-1 zijn schot via de binnenkant van de paal het veld in zag stuiteren. Kort daarna volgde opnieuw een kans voor het jonge Ajax, maar Marsman had nu het antwoord op de kopbal van Nassef Chourak van dichtbij. Wat niemand verwachtte of wilde, arriveerde de lokale ploeg nog voor rust. Na een hoekschop kopte de aanwezige verdediger Timothy Derijck de bal van dichtbij langs De Graaff: 1-1. Voordat Jong Ajax kon starten werd Jort van der Sande aan de Haagse kant vervangen door Alex Schalk.

Het was duidelijk dat ADO Den Haag, als ze de wedstrijd succesvol wilden afwerken, na rust hun aanpak moesten veranderen. Er was niet veel tijd verstreken in het tweede bedrijf toen het jonge Ajax een grote kans kreeg om weer op voorsprong te komen. Kian Fitz-Jim kreeg (na opnieuw een knullige omzet aan Haagse kant) een vrij veld vooraan en kopte alleen richting doelman Nick Marsman. In plaats van zijn tweede doelpunt te maken schoof hij de bal net naast het Haagse doel, tot grote opluchting van alle fans. Ook invaller Oualid Gougil was dicht bij een doelpunt, maar vond Marsman op zijn pad.

Uiteraard was ADO Den Haag niet bij de wedstrijd. Tegen alle verwachtingen in profiteerden de lokale bewoners na ruim een ​​uur spelen nog steeds. Lasse Vigen lanceerde een op maat gemaakte voorzet vanaf de rechterflank op Alex Schalk, geheel vrij aan de tweede paal, die knap naar binnen kopte en er 2-1 van maakte. Coach Dave Vos haalde Mika Godts in de ploeg van Fitz-Jim bij Jong Ajax. Godts had in het laatste kwartier mooie aanvallen langs de linkerflank, wat voor problemen zorgde bij de verdediging van ADO Den Haag. Kalezic wilde wat zekerheid creëren om de overwinning binnen te halen en haalde Silvinho Esajas (voor Vigen) en Henri Koudossou (voor Van Wolfgang) in de ploeg. In de slotfase verschenen ook Dhoraso Klas (voor Veerman) en Amir Absalem (voor Van Mieghem) binnen de lijnen. ADO Den Haag hield stand in de extra drie minuten.

Een overwinning die drie belangrijke punten opleverde, terwijl rivalen Willem II (2-0 nederlaag tegen FC Emmen) en Roda JC (1-1 tegen Telstar) dure punten verspeelden. Maar één ding is duidelijk: ADO Den Haag zal de komende wedstrijden (vrijdag uit tegen Roda JC) en aanstaande maandag thuis tegen FC Dordrecht beter moeten presteren om schade te voorkomen.