ADO Den Haag stelt thuis tegen MVV teleur met een gelijkspel in extremis

ADO Den Haag heeft uit twee wedstrijden vijf punten verspeeld. Dat is te veel in de strijd om een ​​PhD-positie. Vorige week had de ploeg meer gewonnen in Willem II, nu, thuis tegen MVV, miste ADO Den Haag veel kansen en had het geluk dat ze “door een truc” van invaller Alex Schalk in blessuretijd een punt pakten tegen de Maastrichters: 2- 2.

Tekst: Ton Beije | Foto’s: Eric de Wit

Mede dankzij een eerdere milieucampagne, met onder meer twee prachtige spandoeken, zat de sfeer er al goed in onder de bijna achtduizend toeschouwers. ADO Den Haag had die sfeer nog meer kunnen versterken als ze een minuut voorsprong hadden genomen. Henk Veerman bracht Daryl van Mieghem met een slimme achterhak in een kansrijke positie. Van Mieghen had moeten scoren, maar hij vond doelman Romain Matthys, die de ster van MVV zou worden, op zijn pad. Maar de lokale bevolking had meer opties. Jari Vlak en Henk Veerman probeerden het vanop afstand. Het schot van Vlak kende een ‘lelijke’ rebound, maar doelman Matthys reageerde goed ten koste van een hoekschop. Twee minuten later, na een afstandsschot van Henk Veerman, schoot hij de bal over de lat.

Bijna halverwege de eerste helft was ook Matthys kansloos, maar het schot van Jari Vlak na een succesvolle Haagse aanval kaatste via de lat het veld in. Jort van der Sande had daarna de pech met een kopbal na een hoekschop van Van Mieghem, die over het Limburgse doel ging. ADO Den Haag vergat daardoor in de eerste fase van de wedstrijd afstand te nemen van de bezoekers. MVV probeerde gevaarlijk te worden tijdens snelle tegenaanvallen en ADO Den Haag had het geluk dat MVV meerdere keren niet afrondde, anders had de formatie van Kalezic makkelijk op achterstand kunnen komen. In de slotfase van het eerste bedrijf was Ferre Slegers nog dicht bij de 0-1, maar nu was doelman Nick Marsman alert.

Drie minuten voor rust kwam ADO Den Haag op een psychologisch goed moment eindelijk op voorsprong. Een op maat gemaakte voorzet van Van Mieghem werd door Henk Veerman in de linkerbenedenhoek gekopt: 1-0. Na dat doelpunt had het makkelijk 2-0 kunnen zijn. Jort van der Sande leek een defensieve fout tussen verdediger en doelman Matthys af te straffen, maar de MVV-doelman wist het doelpunt te voorkomen. Met een stand van 0-1 gingen de teams aan de thee.

Hoewel ADO Den Haag bij rust op voorsprong had kunnen komen, zou MVV met snelle tegenaanvallen gevaarlijk zijn geweest. Niet iedereen was dus op zijn gemak over de tweede helft. Met zo’n tegenaanval maakte MVV na tien minuten gelijk. Na een pass van Bryan Smeets tikte Mart Remans de bal bij de tweede paal: 1-1. ADO Den Haag bleef aandringen, maar doelman Matthys bleek een groot obstakel. Na ruim een ​​uur spelen voerde Kalezic twee wijzigingen door. Aanvoerder Kürsad Sürmeli, die geen goede wedstrijd speelde, verving Lasse Vigen en Tyrese Asante moest plaats maken voor Justin Ché. In plaats van MVV te schaden, was het andersom. Met een snelle tegenaanval was MVV opnieuw in de minderheid en Dailon Livramento bleef kalm en controleerde de bal over de stoïcijns toekijkende doelman Marsman, die op zijn linkervoet stond: 1-2.

Bij aanvang van het duel in Den Haag scandeerden de fans al ‘alles of niets’ en bracht Kalezic Alex Schalk in als extra aanvaller voor verdediger Bart van Hintum. Invaller Justin Ché leek de gelijkmaker in handen te hebben, maar een afgeweken schot werd op miraculeuze wijze van doel afgehouden door doelman Matthys. Scheidsrechter Jeroen Manschot voegde zes minuten extra tijd toe. In de verlenging zag ADO Den Haag alsnog een kans op de gelijkmaker. Een door Van Mieghem hoog in het strafschopgebied gedragen bal werd binnengekopt, waarna Alex Schalk op slimme wijze doelman Romain Matthys buiten zijn strafschopgebied hinderde en de bal vervolgens eenvoudig in het lege doel legde: 2-2. Er was veel protest aan de Limburgse kant, maar scheidsrechter Manschot bleef bij zijn standpunt: Goal!

Later hoorde ADO Den Haag dat concurrent Roda JC alle buit had afgepakt van Willem II (2-3). De ploeg van Kerkrade, over twee weken de rivaal van ADO Den Haag, staat nu drie punten voor. Aanstaande vrijdag speelt de ploeg van Kalezic weer thuis, op bezoek bij Jong Ajax.